Meeste õnnetuseks kiilusid uksed mõlkimise tulemusel kinni ja masinast omal jõul poleks mingi valemiga välja saadud. Appi tormasid üheksa ennastsalgavat pealtvaatajat, kes hüppasid rinnuni olnud mudasesse vette ja suutsid ime kombel mõne minutiga masina ratastele saada ja mehed kaldale toimetada.

Tagantjärele on päästjad ise ka hämmelduses, kuidas see neil üldse õnnestus. "Meile langes vist peale mingi üleloomulik jõud," meenutab Aigars Kozuls, üks päästjatest. "Aega oli vähe. Sportlased rippusid jalad õhus, näod ebainimlikult sinakas-hallid. Toimunu oli tõeline thriller. Vahepeal tabas meid juba lootusetuse tunne, aga siis saime paisu tagant minema."

Mõlemale rallisõitjale tuli teha kunstlikku hingamist ja õnneks tuli eluvaim sisse. Nuuter ja Kupri rääkisid usutluses Dienale, et tunnevad end nüüd hästi. "Meile öeldi hiljem, et veetsime vee all neli minutit. Oleme lätlastele väga tänulikud," lausus Kupri. "Meie pääsemine oli ime. Pärast veest väljumist ei mõistnud ma, kas olen maal või taevas. Küsisin seda teistelt."

Eestlaste päästjateks osutusid Andris Drozds, Sandis Raubiškis, Aigars Kozuls, Valdis Medinieks, Jānis Pūce, Ingus Ķimelis, Roberts Mālkalns, Gints Lapsa ja Rinalds Rode, kirjutab diena.lv.

Vaata pilti päästjatest SIIT!