Külgkorvide MM-etapp on taas toonud Eestisse kogu külgkorvisõitjate maailmaparemiku 13 riigist eesotsas 9kordse hollandlasest maailmameistri Daniel Willemseniga. Kohta finaalis läksid laupäevahommikuse seisuga jahtima 44 korvipaari, sealhulgas 11 Eesti korvitiimi ning üks ekipaaž, kus korvis eestlane.

Kiviõlis on terve päeva valitsenud kauaoodatud rannailm, põrgukuumuses tõusis  kraadiklaas korraks ka üle 28 kraadi. Hommikuses vabatreeningus näitasid kiireimat aega Etienne Bax/Kaspars Stupelis, kes juhivad ka MM-i üldarvestust. Noorest lootustandvast hollandlasest ja kogenud Läti korvimehest koosnev meeskond on sel aastal näidanud väga head minekut. Eestlastele teeb ekipaaži sümpaatseks asjaolu, et Etienne Baxi südamedaam on eestlanna. Lisaks ollakse Kiviõlis tunnistajaks ajaloolisele sündmusele, kus rajal on korraga kolm Hollandi Bax-perekonna liiget: vennad Etienne ja Robbie, kelles teine on ühe rahvuskaaslase korvipoisiks ning nende isa Jack Bax, kes samuti korvimehe ametit peab.

Nad olid kiired treeningsõitudes ning ka oma kvalifikatsioonis läksid kohe stardis pikalt eest ära. Kuid liidrite seljataga toimus kvalifikatsioonis tõsine heitlus teise-kolmanda koha peale Ben Adriaenssen/Sven Verbrugge ja Jan Hendrickx/Tim Smeuninxi vahel (mõlemad Belgia). Suur rõõm oli aga näha, et ridamisi ületasid 12 otse homsesse finaali pääseja maagilise piiri koguni kolm Eesti ekipaaži. Nendeks olid Gert Gordejev/Veikko Parksepp; Tanel Reesna/Ruslan Talf ja Mait Maltsar/Kalmer Holm. Viimaste jaoks on Kiviõli esimene MM-etapp üldse ja nagu kommenteeris vanameister Ivar Vaaderpass - alles uuriti tema käest reegleid ja juba sõidetakse ennast MM-etapi finaali välja.

Kõiki huvitas aga väga, kuidas vahetult enne Kiviõli etappi uuekorvipoisi saanud üheksakordne maailmameister Daniel Willemsen hakkab kokku kõlama Lauris Daidersiga, kes hetkel on tema vigastatud paarilise Kenny van Gaaleni asendaja. Kuna Willemsen/Daiders kaotasid vabatreeningus Bax/Stupelisele vaid ühe sekundikümnendikuga ning olid ka oma kvalifikatsioonisõidus Joris Hendrickxs/Kaspars Liepinsi järel tugeval teisel kohal, siis on kõigil ootused homseks põnevaks finaalsõiduks
väga kõrged.

Senise vaatepildi põhjal võib öelda, et Willemsen liigub koos lätlasega suurepäraselt ja Daidersi puhul ei ole tegu ka mingi papist poisiga. Läti vendadepaar Janis ja Lauris Daiders teatas nädalapäevad enne Kiviõli etappi ajutisest laialiminekust, mille tingis
tänavune kehvalt alanud hooaeg (oldi punktiarvestuses kaheksandad). Kellele õnn, kellele õnnetus, kuna Willemsen sai endale eelmisel aastal MM-i teise kohaga lõpetanud lõunanaabrite seast uue korvipoisi.

Teisest sõidust sai samuti finaali kolm Eesti ekipaaži: Kert Varik/Erkki Kõiv, Marko Miil/Marek Miil ja Argo Põldsaar/Indrek Aljes. Viimase võimaluse kvalifikatsiooni tulemuste põhjal pääsesid finaali veel Margo Sonn/Tanel Kõiv ja varusse jäi ühe paarina Ülar Karing/Krister Kindel.

Külgvankrite motokrossi MM-i punktiseisu juhivad enne homset finaali Kiviõlis ja peale kuute toimunud etappi Etienne Bax/Kaspars Stupelis 245 punktiga, neist ei jää kaugele maha Daniel Willemsen/Kenny van Gaalen (Lauris Daiders) 227, kolmandal positsioonil on Ben Adriaenssen/Sven Verbrugge (Belgia) 209 p.

Kihlveokontorites pakutakse tänast esikohta kahele kiirele Hollandi-Läti segapaarile Bax/Stupelisele või Willemsen/Daidersile. Kes lõpplahendust oma silmaga näha tahab, jõuab veel Kiviõlli kohale! Külgkorvide MM-etapi avatseremoonia toimub kell 11.00, külgkorvide esimese finaalsõidu start antakse kell 13.30. Lisaks MM-etapile toimub sel nädalavahetusel Kiviõlis ka mäkketõusu ja quadracerite Eesti meistrivõistluste etapp, saab näha endisaegseid staare külgvankritel kihutamas ning öisel show-krossil annavad adrenaliinirohke etenduse quadid ja soolomootorrattad.