Kui eelmisel aastal pühitsesid Kiviõlis oma elu esimest etapivõitu lätlased vennad Daidersid, siis seekord tõstsid üliõnnelikena käed taevasse Tšehhi paar Vaclav ja Marek Rozehnal.

Võistluspäev algas siiski eelmisel päeva sündmuste kajana. Kuigi spetsialistid ennustasid, et üsna nooruke ja sageli ebakindel Hollandi tiim Etienne Bax/Ben van den Bogaart ei ole sõidu võidule just kõige suuremad konkurendid, kütsid eile kvalifikatsiooni võitnud hollandlased siiski kohe esimese sõidu stardist kõigi ootused üles. Mehed väljusid stardikurvist esimestena, kannul sakslased Marko Happich/Meinard Schelbert ja belglased Jan Hendrickx/Tim Smeuninx. Heal positsioonil olid ka Venemaa lipu all sõitvad Jevgeni Scherbinin/Haralds Kurpnieks.

Sõidu jooksul kujunesid üliteravaks paariks Bax/Bogaart ja Hendrickx/Smeuninx, paar ringi enne lõppu näis, et belglased suudavad hollandlased alla neelata, kuna vahe vähenes alla sekundini. Kuid läks hoopis teisiti ning Bax/Bogaart edestasid konkurente finišis võidukalt kätt tõstes koguni 3,56 sekundiga.

Kegumsi etapiga võrdset hoogu ei näidanud lätlased Rupeiks/Stupelis, kohati vaatasid nad ka masina alla, nagu olnuks sel mingi tehniline probleem. Samuti lätlased, vennad Daidersid aga tõusid tagant jõudsalt, kahjuks ei pääsenud nad aga ohustama esimest kahte ekipaaži. Daidersid suutsid end pressida kolmandaks, kuid võitjaga jäi vahe veidi alla 40 s.

Maailmameister Willemseni start kõige parem ei olnud, sõidu esimeses pooles ta oma positsiooni jõudsalt parandas, kuid lõpetama oli siiski sunnitud 8. kohal. Mehe taktika on hetkel korvipoissi kuni paranemiseni säästa ning koguda igalt etapilt võimalikult head punktid.

Eestlastest pääsesid selles sõidus maailmakarikaetapipunktisaajate (sõidu 20 parimat) hulka vaid Gert Gordejev/Marek Miil, kes sõidu edenedes positsiooni pidevalt parandasid ning finišijoone 16ndatena ületasid. Eestlastest sõitu kõige paremini alustanud Margo Sonn/Artur Lambot lõpetasid 25., kuna elasid üle kukkumise, kuid said sõitu siiski jätkata. Ülar Karing/Juhan Paabstel jäid 22., Argo Põldsaar/Indrek Aljes 23., purunenud siduri tõttu vaid viis ringi läbida suutnud Kert Varik/Erkki Kõiv said kirja 29. ja kolm ringi läbinud Sverre Lamp/Alar Lamp 30. koha.

Teises stardis said Bax / Bogaart jälle hästi minema. Siin aga juhtus see, mida varemgi kardeti: toimus kokkupõrge stardisirge lõpus, kus omavahel põrkusid Hendrickx / Smeuninxi ja Derks / Baxi ekipaažid. Võistluste meedikud vaatasid paarid üle ja mõlemad liikusid sealt edasi omal ning mootori jõul, kuid sõitu siiski kumbki lõpuni ei sõitnud. Teisele kohale oli tõusnud Tšehhi paar Vaclav Rozehnal / Marek Rozehnal, kes liidreid kõvasti ahistasid.

Läti leeris olid samal ajal ärevad hetked, kuna Daidersid keerasid korraks rajalt maha, et masinal kerget remonti teostada. Rupeiks/Stupelis olid 8ndaks ringiks tõusnud kolmandale kohale, nii et lätlastel oli siiski võimalus poodiumile saada. Ka Daidersid noppisid tagant tulles üha kohti. Mõned ringid enne lõppu keerasid aga liidrid Bax/Bogaart rajalt maha ning Rozehnalidel tüli nüüd vaid lõpuni vastu pidada – mida seda sõitu võites oma elu esimese etapivõidu teeninud üliõnnelikud tšehhid ka tegid. Sõidu kokkuvõttes teine koht Rupeiks/Stupelisele, kolmandad Scherbinin/Kurpneiks ja tasa sõuad-kaugele jõuad taktikale kindlaks jäänud Willemsen/Verbrugge neljandad.

Kuna teises sõidus oli nii palju katkestamisi, said häid kohti pea kõik eestlased. Gordejev/Miil lõpetasid 12. kohal, Varik/Kõiv nende järel 13., Põldsaar/Aljes 16., Karing/Paabstel 18. kohal. Kahjuks läks Sonn/Lamboti tsikkel mõned ringid enne lõppu finišihüppel lappama, korvipoiss kukkus maandumisel ja korv läks ümber ja mõlemad mehed viidi meedikute juurde kontrolli. Sõiduprotokolli neile kirja 22. koht, vennad Lambid olid selles sõidus 25.

Kiviõli etapivõit, nagu öeldud, läks Rozehnalidele, teine koht Rupeiks/Stupelisele ja kolmas koht Daidersitele. MM-i üldarvestuses suutis Willemsen oma liidripositsiooni säilitada (421 punkti), teisel kohal on Daidersid (351 p) ja kolmandal Hendrickx/Smeuninx (319 p).

Lisaks külgkorvide MM-etapile peetud Eesti quadracerite tippude esimeses sõidus läksid kohe stardis eest eelmisel õhtul Kiviõlis öökrossi võitnud Andro Halliko ja Kait Kompus, kaks tugevat noorsõitjat. Sõitu dirigeeris kindlalt Halliko, finišis jäi Kompus temast 9,3 s kaugusele. Priit Järvloo oli sel nädalavahetusel märksa kahvatum kui eelmisel nädalavahetusel Kegumsis peetud quadracerite EM-etapil. Sander Raik jälitas Järvlood küll sõidu lõpuosas ja vahepeal tundus, et peale friikartulite ja juustuvõileiva on noormees hakanud ka midagi muud sööma, kuid lõpp näitas, et dieeti võiks ehk lihaga veelgi enam täiendada.

Teises sõidus kordus sama stsenaarium, Halliko kihutas püüdmatult ees minema ning ka selle aasta võit oli kindlalt taskus. Tema selja taga vahetasid omavahel kohad Järvloo ja Kompus ning see tähendas ka, et Kiviõli Quadcup 2011 lõplik esikolmik oli Halliko, Järvloo, Kompus.

Neljandat korda Kiviõlis peetava külgvankrite motokrossi MM-etapi avakõne pidas Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni president Mati Heinsar, kes soovis kõigile sõitjatele edu ja pealtvaatajaile parimaid elamusi. Minutilise leinaseisakuga mälestati ka eile Kuressaares toimunud motoringrajavõistlusel aset leidnud õnnetuses hukkunud noort fotograafi.