Kokku viib HT Rally Reid firma oma tsiklitega mainekale võidusõidule kuus sõitjat, kelle eest hoolitseb kokku kuueliikmeline taustatiim. Lisaks kolmele tavamehaanikule kuuluvad sinna tiimi mänedžer, peamehaanik ning autojuht/logistik.

Tsiklid ja varuosad on juba Argentina poole teele saadetud, mehed ise alustavad teekonda Tallinnast uue aasta esimesel päeval. "Laev lahkus Prantsusmaalt 21. novembril ja uudised pole tulnud, et laevaga midagi hullu oleks juhtunud. Kogu Euroopa Dakari varustus on 600 autoga laeval ja peaks sinna jõudma jaanuariks samal ajal kui meie," rääkis Graumann viimasel Dakar Team Estonia võistluseelsel pressikonverentsil.

Olukord on uus ka Graumanni enda jaoks. Tsiklitega on ta juba tuttav, sest käis neid ise Hollandis kokku panemas, kuid millised hooldustööd teda Lõuna-Ameerikas ees ootavad, ei tea mees isegi.

"Nii palju kui ma olen teiste mehaanikutega rääkinud, siis paremal juhul öösel saab ikka magada. Ideaaltingimustes peaksime tegema tsiklitele tavalist hooldust, aga vastavalt olukorrale tuleb ka rohkem teha. Eks kohapeal näeb. Väga kindlalt ei tea keegi, mis seal juhtuma hakkab," sõnas Graumann.

Etapid on kuni 800-900 km pikad ning päeva kestel mehaanikud tsiklitele käsi külge panna ei saa. Lisaks on rallil ka kaks kahepäevast maratonkatset, mis tähendab, et sõitjad sellel õhtul laagris meeskonnalt abi ei saa, kuna selles laagris on vaid nemad ja konkurendid ja tsikkel tuleb hooldada/parandada oma jõududega või abi paludes konkurentidelt. Need päevad on 7.-8. jaanuar ja 12.-13. jaanuar.

Üldiselt peaksid päevad laias laastus välja nägema sellised: hommikul kell 4 äratus, kell 5 hommikusöök ja kell 6 või pool 7 start, sõidupäev peaks lõppema 6-7 paiku.

"Kui motokrossis on sõitjad mehaanikute jaoks peo peal ehk sa näed, mis võidusõitja ja tsikliga toimub, siis rallis oled sa suhteliselt üksildane. Hommikul saadad sõitja ära ja jääd siis ootama," kirjeldas Graumann vahepealset aega, mis kulub suuresti ühest laagripaigast teise reisimisele.

Autokolonni kuuluvad veel rekka ja Mercedese kaubik varuosadega ja iga tsikli kahe varumootoriga. Varuosad saadi seitsme Honda tsikli lahti lammutamisest.

Vaata ja kuula, millised tööpäevad ootavad mehaanik Martin Gutmanni raskel Dakari rallil ees!

Tehniline info mootorratta kohta:

Honda CRF 450 DakarX

Dakar Rally Team Estonia stardib 2014. aasta Dakaril firma HT Rally Reid poolt ette valmistatud Honda CRF 450 DakarX tsiklitega, mis baseeruvad Honda CRF 450X tsiklitel. HT Rally Reid on tuginedes oma kogemustele Dakaril kokku pannud spetsiaalse kit’i millega saab tavalisest 450X tsiklist teha 450 DakarX võistlusratta.

Mootori kubatuur: 449 cm ³
Võimsus: 42 kW (57 hj)/8.200 min-1 (95/1EC)
Maksimum väändemoment: 54 Nm/6.600 min-1 (95/1EC)
Käivitus: Elektristarter / Jalgstarter
Käike: 5
Tühikaal: 115,7 kilo
Pikkus: 2.176 mm
Kõrgus: 1.254 mm
Laius: 825 mm
Sadula kõrgus: 963 mm
Kliirens: 348 mm

DakarX kit, mõned näited:
Kergem aku
19,2 liitrine tagumine paak koos õhufiltriga, mis tänu oma tugevusele asendab raami
13,2 liitrine esimene paak
Leo Vinci titaaniumist väljalase
Karbonist või kevlarist põhjakaitse
Power LED tuled
Tugevdatud kodarate ja rummuga veljed