Lõppenud hooajal käis erinevatel motospordi aladel Eesti radadel võistlemas ligi 2000 motosportlast nii Eestist kui naaberriikidest. Välisvõistlustel esindas Eestit ühtekokku ligi 80 sportlast. Rekordiline hulk, üle 25 noore käis kogemusi hankimas motokrossi Euroopa ja maailmameistrivõistlustel.

Lumevaesest talvest hoolimata toimus Eestis hooaja jooksul kokku ligi 80 üritust, mille hulgas juba traditsiooniks saanud Kiviõlis peetud külgkorvide motokrossi MM- ja Quadide EM-etapp, mida rahvusvahelised alaliidud seegi kord kõvasti kiitsid. Esmakordselt toimus Eestis ka kaks Soome meistrivõistluste etappi, üks motoringrajas ja teine supermotos, mis samuti annab tunnistust meie korraldajate kõrgest tasemest.

2016. motoaasta on Eestile olnud tulemusterohke, näiteks saavutasid kõik neli meeskondlikel maailma- või Euroopa meistrivõistlustel osalenud rahvuskoondist koha esikümnes. Neist säravaima tulemuse tõi koju quadracerite meeskond Kevin Saar, Martin Filatov ja Kaspar Kangur, kes võitsid Rahvuste krossil kolmanda koha. Samuti võitis Rannar Uusna enduro Euroopa meistrivõistlustel klassis E3 Senior hõbemedali.

Aasta motosportlaseks valitigi tänavu ka ISDE-l 5. koha saanud meeskonna koosseisu kuulunud Rannar Uusna, kes autasustamise ajal valmistus Hispaanias juba talviseks superenduro hooajaks. Videotervituses ütles Uusna, et Aasta motosportlaseks valimine tuli talle endalegi suureks üllatuseks. Ühtlasi kuulus Uusnale ka aasta parima endurosõitja auhind.

Kaks edukaimat noort olid Aasta nooreks motosportlaseks tituleeritud Meico Vettik, juunioride motokrossi maailmameistrivõistluste hõbe, ja Hannes Soomer, kes sai motoringraja European Junior Cup sarjas kuuenda koha ning teenis sel hooajal ka esimesed maailmameistrivõistluste punktid. Soomer pärjati parima ringrajasõitja tiitliga, kuid ta kuulus ka parima ringrajatiimi Enos Motorsport koosseisu, kellele anti 1000eurone eripreemia.

Aasta parimaid autasustasid Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni president Andre Sepp ja alakomisjonide liikmed. Kolmandat aastat kuulutati välja ka eriauhinnad “Aasta mototegu” ja “Aasta sangar”. Nendest esimene on mõeldud Eesti motoelu käesoleva aasta kõige tähelepanuväärsema teo tunnustuseks, kus kandidaadid seadis üles ja parima selgitas hääletuse teel motorahvas. Hääletusel, kus anti üle 16 000 hääle, olid rahva kaks konkurentsitult suurimat lemmikut Meico Vettik ja quadide rahvuskoondis, kes mõlemad Aasta mototeo auhinna ka pälvisid.

„Aasta sangari“ tunnustus on mõeldud aga Eesti motoelu tegelasele või tegelastele, kes on antud aastal hakkama saanud märkimisväärse ja ennastületava isikliku saavutusega, kandidaadid seadis üles ja parima valis EMF-i nõukogu. Tiitli pälvis Vihur Motosport, kes Marko Rohtlaane eestvedamisel on uuele elule äratanud legendaarse Vihuri nime ning kasvatab laste ja noorte seas motoringrajale järelkasvu. "Me teeme oma asja hinge ja pühendumisega," ütles Rohtlaan auhinda kätte saades.

Aasta motosportlased 2016:

Parim motosportlane – Rannar Uusna, enduro EM-i hõbe, ISDE-l 5. koha saanud meeskonna liige

Parim naismotosportlane – Anastassia Kovalenko, European Junior Cup naiste arvestuse 4. koht

Parim noor motosportlane – Meico Vettik, juunioride motokrossi MM-i hõbe, Austraalia meister ja Saksa meistrivõistluste teine koht

Parim endurosportlane – Rannar Uusna

Parim noor endurosportlane – Priit Biene

Dunlopi rändkarikas parimale noorele ringrajasõitjale – Sander Luisk, suurepärane debüüthooaeg Superbike klassis

Eesti Mootorispordi Ajaloo Ühingu rändkarikas parimale ringrajasõitjale – Hannes Soomer, European Junior Cup 6. koht ja esimesed punktid MM-sarjas

Parim klubi motokrossis – Sõmerpalu Motoklubi

Parim klubi enduros – Sõmerpalu Motoklubi

NGK rändkarikas parimale klubile ringrajas – Vihur Motosport

Parim meeskond ringrajas koos 1000eurose eripreemiaga – Enos Motorsport

“Aasta mototeod” – Meico Vettik, juunioride motokrossi MM-i hõbe ja quadide Rahvuste krossi 3. koha saanud meeskond Kevin Saar, Martin Filatov, Kaspar Kangur koos manager Tõnu Põdraga

“Aasta sangar” – Vihur Motosport, kes on käima lükanud laste motoringrajatreeningud ja andnud uue elu legendaarsele Vihuri nimele.

Samal päeval, 26. novembril valiti ka Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni nõukogu ja juhatus järgmiseks kolmeaastaseks ametiperioodiks. Nõukogus jätkavad Ain Kuusik, Andre Sepp, Indrek Viks, Ivar Kiil ja Lauri Roosiorg, juhatuse liikme ja peasekretärina Helen Urbanik. EMF ühendab 76 liikmesklubi ja kaheksat distsipliini, mootorrattaspordiga tegeleb Spordiregistri andmetel üle 1100 harrastaja.