Alanud valiksarja avamängus kaotas Eesti Tšehhile hädiselt 0 : 3, kuid kogus end ja võitis seejärel Rumeeniat 3 : 1 ja Makedooniat 3 : 2. Sel nädalal mängivad kõik omavahel veel korra. Eesti Päevaleht esitab nähtud mängude põhjal seitse küsimust ning pakub vastuseid, ennustusi ja hinnanguid.

Kas leidsime õige mängu? Mitte päris

Meie mäng oli Craiovas heitlik. Ilusad hetked vaheldusid arusaamatuste reaga. „Kahjuks pakkusime tõesti võrkpalli igale maitsele. Aga õnneks on viis punkti tabelis,” sõnas temporündaja Ardo Kreek. „Puslet päris kokku ei saanud. Suudame näidata kvaliteetset võrkpalli, praegu oli tegu visa võitlusega. Eks teised ole hästi valmis, me pole enam peksupoisid,” mõtiskles Tšehhi vastu nigelalt mänginud Robert Täht, kes kahel järgmisel päeval esines tavapärases headuses. „Tšehhi vastu olin mina puuduv lüli. Kett ei püsi koos, kui üks ära langeb.”

Tšehhi mängus tõi Täht viis punkti, efektiivsusnäit ehk kasutegur oli koguni –4. Järgmistel päevadel kogunes nurgaründaja kontosse 21 (+13) ja 30 (+20) punkti. Norida võib koondise kallal ka pärast võite. Näiteks mängus Makedooniaga tegime 19 serviviga.

Kas Eesti pääseb EM-ile? Jah

Julge pakkumine, aga ei näe põhjust pessimismiks. Tšehhi jätkab pärast kolme mängu täisedu ehk üheksa punktiga, Eestil on viis, Rumeenial kolm, Makedoonial üks. Esikoha püüdmine näib neetult raske, selleks tuleks kõik mängud võita ja loota, et soosikuid üllatavad ka rumeenlased või makedoonlased. Väheusutav. Võimalused neljandat korda finaalturniirile jõuda on siiski üsna head, kuid esmalt tuleb kindlustada grupi teine koht. Rumeeniat aitasid Craiovas koduseinad, Makedooniat kapten Nikola Gjorgievi superpartii (38 punkti, kasutegur +25, 65 tõstest lõi punktiks 36 ehk 55%).

Kellega kohtume play-off’is? Lätiga

Pärast D-grupi esimest turniiri on Slovakkial 9, Lätil 6, Israelil 2 punkti ja Horvaatial 1. Jõujooned on paigas. Tõenäoliselt lähme oktoobris play-off’i mängudes vastamisi lõunanaabritega, keda dirigeerib aastaid Tallinna Selveris kaunist söödukunsti näidanud võimekas sidemängija Deniss Petrovs. Võitude-kaotuste saldo Lätiga on meie kasuks 16 : 9. Tõusulainel oleva Läti salarelv on nüüdses EM-sarjas teiseks treeneriks palgatud Boriss Kolcins, tipptreener, kes tegutses mõnda aega ka Avo Keele kõrval Eesti koondise konsultandina.

Eesti parim mängija? Teppan

Miks just Renee Teppan? Sellepärast et ükski teine ei suutnud ärakukkumisi vältida. Rumeenia vastu teises geimis Oliver Venno välja vahetanud 22-aastane pommitaja sai kaks võimalust ja kasutas mõlemad ära. Mängus Rumeeniaga skooris 16 (+9) ja mängus Makedooniaga 23 (+12) punkti. Teppani ründeprotsent oli Craiovas 56, Vennol 40. Pealegi mõjus Teppani platsile tulek ja võidukas möirgamine tiimile sütitavalt. Kõige rohkem on individuaalselt juurde panna Venno kõrval Keith Pupartil. Esimese kasutegur kolme mängu peale oli –4, teisel +1.

Parim üllatus? Südid vahetus-mängijad

Teppan tõi pöörde teises mängus, Makedoonia vastu mängides aitas pärast kaotatud avageimi Eesti reele tagasi Puparti asemel sekkunud Rauno Tamme. Kahjuks vigastas ta mängu lõpus jalga, õnneks näitas Pupart platsile naastes veidi paremat mängu kui alguses. Neljanda geimi lõpus sai võimaluse Andri Aganitsa vahetanud Henri Treial, kelle kvaliteetne blokk võttiski Gjorgievilt mängulusti vähemaks.

Miks Täht ja Venno koos ei sära? Tont seda teab

Üha rohkem tundub, et Venno ja Täht ei suuda üheskoos platsil olles korraga võimeid täielikult avada. Ka Craiovas. Täht oli avapäeval hapu ja Venno suurim punktitooja. Aga niipea kui Teppan Venno välja vahetas, lõi Täht särama. Miks nii? Raske öelda. Ilmselt on mõlemad liidri rolliga harjunud ja muutuvadki kuumaks, kui saavad palju tõsteid. Teppan ja Täht mängisid aastaid koos Tartu Bigbankis ning kahe hea sõbra omavahelise keemia nägemiseks ei pea olema kehakeele ekspert. Teppan ei lase end häirida, kui sidemängija Kert Toobal kostitab tõstetega Tähte temast tihedamini.

Kas mängijad on üksteisest väsinud? Jah

Seda tunnistavad augusti keskpaigast Poola laagris olnud pallurid isegi. „Oleme ehk liiga harjunud üksteisega,” viitas Kreek eelkõige uimasele avamängule Tšehhiga. „Varem pole nii kaua koos olnud. Mängu ajal justkui ei viitsitud enam üksteisele otsa vaadata. Aga näha ju on, et kui tuleme platsil rohkem kokku ja elame mängule häälekalt kaasa, on tulemus parem.”

Poola laager on mõneti sundkäik, sest Creţu teenib lõviosa palgast siiski Poola meistriliigas palliva Lubini Cuprumi juhendajana ja seega peab suvel drillima ka koduklubi mängijaid. „Oleme profid. Ei saa pärast ühte pikka suve mõelda, et on väga raske. See on sportlase elu osa. Profisportlased elavad nii kümneid aastaid, meil on probleem ühe kuuga. Come on!” kommenteeris Creţu ja kehitas õlgu.

Naised avasid võiduarve
Eesti võrkpallinaiskond

Eesti naisvõrkpallurid alustasid EM-valiksarja ühe võidu ja kahe kaotusega.

Enne valiksarja avaldati lootust võita mõni geim või mäng. Esimene siht täitus avamängus, kui Ungarile kaotati 1 : 3. Poola tegi järgmisel päeval Eesti naiskonna maatasa, ent eile suudeti võita Soomet 3 : 2 (25 : 13, 22 : 25, 20 : 25, 25 : 20, 15 : 11). Kertu Laak panustas võitu 24, Liis Kullerkann 15, Anu Ennok 14 ja Nette Peit kaheksa punkti. Kordusturniir toimub sel nädalal Poolas.

Võrkpalli EM-valikmängud

Mehed

F-grupp

Eesti – Rumeenia 3 : 1

Täht 21, Teppan 16, Pupart 10, Kreek 10

Eesti – Makedoonia 3 : 2

Täht 30, Teppan 23, Kreek 13, Tamme 10

Tabel: 1. Tšehhi 9, 2. Eesti 5, 3. Rumeenia 3, 4. Makedoonia 1

Naised

C-grupp

Eesti – Ungari 1 : 3

Laak 11, Ennok 10, Kullerkann 10

Eesti – Poola 0 : 3

Peit 8, Laak 7, Miilen 5

Eesti – Soome 3 : 2

Laak 24, Kullerkann 15, Ennok 14

Tabel: 1. Poola 9, 2. Ungari 6, 3. Eesti 2, 4. Soome 1