Piisaks ühest Kristjanist?

Mõni arvab, et teinekord võiks väärilise tulemuse puudumise korral jääda aasta sportlane valimata ja auhinna-Kristjan välja andmata.

Mõttel on mingil määral jumet, kui parimaks tuleks tunnistada sportlane, kes pole võitnud ainsatki tiitlimedalit. Nii on juhtunud ja juhtub tõenäoliselt ka tänavu, sest ükski naissportlane pole olümpial ega täiskasvanute MM-il või EM-il poodiumile pääsenud. Tõsi, vigursuusataja Kelly Sildaru võitis X-mängud, ent kuivõrd valijad seda tulemust arvestavad, on iseasi.

Äkki tuleks supi tummisemaks muutmiseks välja anda üks Kristjan ehk panna nais- ja meessportlased ning tiimid ühte patta?

Siis konkureeriksid võidu nimel neljapaat EM-kulla ja OM-pronksiga, epeenaiskond EM-kullaga, Gerd Kanter, Mart Seim ja Grigori Minaškin EM-pronksiga, võrkpallikoondis Euroopa Liiga võiduga ja Kelly Sildaru.

Tegelikult vist erilist konkurentsi poleks, neljapaat võidaks.

Aga kui lisada veel üks Kristjan, parimale sportmängijale? Kes siis selle endale saaks?

Pole rallit, pole raha

Tuleval aastal Lõuna-Eestis Rally Estoniat ei toimu. Olgu selle põhjused, millised tahes, peale rallifännide kannatavad ka riik ja omavalitsus.

Andmete järgi toob Rally Estonia tänu publikule Lõuna-Eestisse viis miljonit eurot, millest riik saab käibemaksuna endale veidi alla miljoni. Pole rallit, pole raha – nii lihtne see ongi.

Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava ei heida kellelegi midagi ette, vaid hoopis kiidab koostööd kõigi asjaomastega. Ta tunnistab, et nende tiim on lihtsalt väsinud, mistap võeti aeg aastaks või kauemaks maha.

Tegelikult on Rally Estonia suurema pildi üks osa. Sporditurism on äri, mis toodab kasumit ega peaks olema pelgalt fanaatikute, vaid riigi, omavalitsuste ja teiste kasusaajate pärusmaa. Üritusi ei toetata, neisse tuleb investeerida.

Kas ei peaks olema nõnda, et kultuuriministeerium, EAS või kes iganes lööb kokku kulud ja tulud ning paneb paika nimekirja rahvusvahelisel tasemel spordiüritustest, mida tahetakse Eestisse tuua ja võimaluse korral kinnistada ning millesse investeeritakse, sest see on kasulik?