Mida ikkagi arvab EOK Venemaa dopinguskandaalist?

Eesti olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa jättis sel nädalal Venemaa dopinguskandaali kohta seisukoha võtmata ja põhjendas seda tasakaalukusega. „Iga raporti peale me kohe avaldusi tegema ei tõtta,” selgitas Sõõrumaa. Tasakaalukus on voorus, ei vaidle vastu. Tuletan lihtsalt meelde, et esimene raport idanaabri dopinguprogrammi kohta avaldati juba sügisel. Üheksa kuud hiljem võiks mingi seisukoha olla kujundanud isegi nii väärikas ja kaalutlev organisatsioon kui EOK. Selgelt ja korduvalt on arvamuse välja öelnud Eesti kergejõustikuliit ja SA Eesti Antidoping.

Härra Sõõrumaa, sport võitleb dopinguga ellujäämise nimel. Alles eile tuli järjekordne uudis, et Pekingi ja Londoni olümpia järelproovides põrus 45 sportlast. 45 – meeletu hulk! Aga keda see enam üllatab või erutab? Need uudised on muutunud igapäevaseks. Just seetõttu pole ülearune igal võimalikul ja võimatul juhul korrata: meie pettust ei salli. Olgu petjateks venelased, ameeriklased, juudid, tšuktšid või eestlased, süüdlasi tuleb karistada täie rauaga. Ja spordikohtu otsust tuleb aktsepteerida.

EOK president oleks võinud neid trafaretseid lauseid öelda kasvõi lihtsalt seetõttu, et maha võtta rahva hulgas väljasaadetud segase signaali järellainetusena tekkinud spekulatsioone, nagu ei julgeks ta oma Venemaa-suunalise ärihuvi tõttu idanaabri tegemisi avalikult kritiseerida.

Miljonimäng jalgpallis

Ei ole teist nii üllatusterohket pallimängu kui jalgpall. Oleks tahtnud uskuda, et kodus Praha Slaviast 3 : 1 jagu saanud Levadia jõuab eurosarjas kolmandasse ringi. Ja kui Nõmme Kalju jäi kordusmängus Haifa Maccabi vastu 0 : 1 kaotusseisu, tundus, et laul on lauldud. Võta näpust! Läks risti vastupidi: Levadia lasi endale võõrsil ikkagi kaks kolli ära koksata, Kalju lõi värava tagasi ja võitis penaltiloterii. Müts maha viimasel minutil skoorinud vanameistri Tarmo Neemelo ees ja edu Kaljule nn rahamängus türklaste Osmanlıspori vastu. Võitja saab Euroopa liiga play-off’i ja teenib 2,4 miljonit eurot.
Tarmo Neemelo