Pilsenis, Tšehhis toimusid Euroopa meistrivõistlused varustusega jõutõstmises, kus Eesti koondis oli väärikalt esindatud kõikides vanuseklassides. Suurima saavutuse tõi koju Marelin Jüriado, kes tuli tütarlaste klassis Euroopa meistriks oma kaalukategoorias ja absoluutkategoorias. Silma paistis ka Eliise Mikomägi, kes võitis varustusega jõutõstmises hõbemedali.

Muljetavaldavaid tulemusi saavutas mitmeid noori

Marelin Jüriado tuli Euroopa meistriks kategoorias noored -84 kg ning sai noorte kõigi kaalukategooriate absoluutseks Euroopa meistriks. Lisaks sai tema nimele Eesti noorte -84 kg rekord lamades surumises ja Eesti avatud klassi -84 kg kogusumma rekord. Jüriado raskused: kükk 180 kg; lamades surumine 100 kg; jõutõmme 195 kg.

Jüriado kommenteeris, et ettevalmistus sujus kenasti ning ta andis kehale puhkust täpselt nii palju, kui oli vaja. „Tulemustega jäin rahule, igal alal jäi väike varu veel sisse. Raskused said valitud kindla peale, et vajalikud kilod absoluudi võiduks kokku saada. Andsin oma elu parima võistluse. Poodiumi kõrgeimal astmel oma kodumaa hümni kuulates tõi pisara silma!“ muljetab ta.

Pille Pihlik sai noorte kaaluklassis 84+ kg neljanda koha ning üksikalade pronksid kükis ja jõutõmbes. Lisaks said tema nimele küki, jõutõmbe ja kogusumma Eesti noorte 84+ kg rekordid. Pihliku raskused: kükk 145 kg; lamades surumine 75 kg; jõutõmme 132,5 kg.

Katriin Sildnik sai noored -52 kg kategoorias hõbeda ning kõigi üksikalade hõbeda. Lisaks püstitas ta kategoorias noored -52 kg Eesti rekordid kükis, jõutõmbes ja kogusummas. Sildniku raskused: kükk 112,5 kg; lamades surumine 55 kg; jõutõmme 130 kg.

Carl Henrik Ted Erik Högström tõi koju Euroopa meistritiitli kategoorias noored -105 kg ja kõigi üksikalade kullad, lisaks Eesti noorte -105 rekordid lamades surumises ja jõutõmbes. Högströmi raskused: kükk 225 kg; lamades surumine 172,5 kg; jõutõmme 255 kg.

Lisaks tuli kolmandale kohale Eesti noorte naiste võistkond koosseisus Pille Pihlik, Katriin Sildnik ja Marelin Jüriado.

Eliise Mikomägi võitis juuniorite jõutõstmise hõbemedali

Juuniorite jõutõstmise Euroopa MV-l võitis Eliise Mikomägi 76 kg kategoorias hõbemedali, tulemusega 480 kg. Eliise piirdus seekord kükis 175 kiloga (185 ja 190 kg sooritusi kohtunikud kahjuks määrustepäraseks ei lugenud), tasuks küki väike pronksmedal.

Ka lamades surumises pidi Eliise piirduma algraskusega ehk 105 kiloga (samuti ei olnud määrustepärane üles surutud 112,5 kg) ning surumise väike pronksmedal.

Jõutõmbe 200 kg andis küll alavõidu, aga 3-l katse sooritus - 222,5 kg, mis oleks andnud ka kogusumma võidu - ebaõnnestus.

Kokkuvõttes tuli taas alla jääda eelmise aasta noorte maailmameistrile, Sieczka Wiktoriale (Poola), kelle võidutulemuseks oli 210+120+170=500 kg. Kolmas oli Borshchevska Alona (Ukrina), tulemusega 190+115+165=470 kg.

Osalesid mitmed Eesti Jõutõsteliidu sportlased

Osalesid veel mitmed Eesti Jõutõsteliidu sportlased. Avatud klassi meeste kategoorias Harri Olak, kes ebaõnnestus kükis ega saanud tulemust kirjas ning Margus Silbaum, kogutulemusega 882,5 kg.

Margus Silbaum märkis, et päeva esimene ala ehk kükk pakkus seekord eriti suurt rahulolu. „Eelmisel aasta totaalne ämber kükis sai seekord lunastatud. Kirja sain enda rahvusvaheliste tiitlivõistluste rekordi 377,5 kg, mis oli kaaluklassi 4. tulemus. Ilma publiku marulise toetuseta ei oleks seda sündinud, küki tegemise hetkel oli see pronksmedali katse. Õnneks suutis selg napilt keha hoida!“ muljetas ta. „Lamades surumise olin sunnitud kaasa tegema ilma surumissärgita ja piirdusin 170 kilogrammiga. Jõutõmbes läks põnevaks, kuna konkurents oli tihe ja omad võimalused olid ka minul. Raskust 335 kg, mida teisel katsel proovisin, suutsin määruste päraselt ära tõmmata kolmandal katsel. Tasuks selle eest pronksmedal. See jõutõmbe medal oli minu jaoks suur asi, kuna nüüdseks olen ma saanud rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt oma karjääri jooksul kokku 30 medalit.“

Naisjuunioridest osalesid avatud klassi naiste seast Gerlyn Mäepea, kes ebaõnnestus lamades surumises, tulemust kirja ei saanud; Anna Karolin, kogutulemusega 472,5 kg ja Karmen Kaljula, kogutulemusega 547,5 kg.

Eesti Jõutõsteliidu president Alexander Andrusenko märkis, et Euroopa Meistrivõistlustel oli suurepäraseid õnnestumisi, nagu näiteks Marelin Jüriadol, kes tuli tütarlaste klassis Euroopa meistriks oma kaalukategoorias ja mis veelgi tähtsam - absoluutkategoorias, ehk siis üle kõikide kaalukategooriate IPF punktide järgi.

„Marelini ja ka teiste noorte areng on olnud vägagi muljetavaldav ja rõõm on näha, et meie noorte tase on niivõrd kõrge. Oma kaalukategoorias tuli noorte Euroopa Meistriks Carl Henrik Ted Erik Högström ja ka teiste noorte tulemused on suurepärased, näiteks Katriin Sildniku, kes sai hõbemedali ja Pille Pihlik, kes sai neljanda koha,“ tõi Andrusenko välja.

Püstitati ka mitmeid Eesti rekordeid. Juunioride klassis säras jälle ka Eliise Mikomägi, kelle duell tugeva poolatariga lõppes seekord küll hõbemedaliga, aga Andrusenko usub, et Eliisel on kõik veel ees - ta on alles esimest aastat juunior. Avatud klassis jäi Karmen Kaljula väga tugevas konkurentsis vaid napilt medalist ilma, viimase jõutõmbekatsega oli võimalik pronksile tõusta. „Arvestades Karmeni arengut, usun, et järgmine kord on tal väga kõrged šansid EM medal endale saada,“ arvab Andrusenko.

„Oli ka väikeseid ebaõnnestumisi, aga ma usun, et sportlased väljuvad sealt veel tugevamana ja on järgmine kord veel paremini valmis nii tehniliselt kui ka jõu poolest,“ ütles liidu president.