Gaim edestas koguni 18 20-meetrist trahviringi läbima pidanud Johanna Talihärmi 2 minuti ja 44 sekundiga. Kolmandana tõusis poodiumile orienteeruja Doris Kudre (+3.48; 14). Erilist rõõmu tegi Gaimile see, et 1 km vaheaeg oli tal sekundi võrra parem kui Jaak-Heinrich Jagoril. Finišis oli endine tõkkejooksja siiski 10 sekundit kiirem.

"Olin kuulnud sellest võistlusest varem koondisekaaslastelt, aga ei osanud oodata, et see nii lõbus on. Disci-jooksu süütus on nüüd kaotatud ja juba esimesel katsel Johannat võita on super," rõõmustas Gaim. Alati teiseks tulnud (jäänud?) Talihärm andis pühaliku lubaduse, et ka järgmise aasta võistluseks ta ei harjuta põrmugi.

Meeste hulgas oli kõva intriig püsti. Nimelt mullu tabas võidumehe Rain Seepõllu ketas Martin Himmat (kohtunikud lugesid selle sisseläinud viskeks). Nüüd ihkas Himma selle eest kättemaksu ja selle ta ka sai. Tiirus eksis ta vaid neli korda ja ka rajal oli väga kiire. "Mulluselt 12 trahviringilt arenesin 4 peale, päris hea," rõõmustas Himma.

Seepõld ei pidanud seekord vaimsetele pingetele vastu ja põles täiesti läbi. Kuuldavasti võistluseelne ärevus läks lihtsalt liiga suureks. Aeg 25.05 andis koguni 10 trahviringi teinud mehele alles kuuenda koha. Finišijärgses intervjuus tunnistas Seepõld, et Himma oli teda mitu nädalat enne võistlust tõsiselt töödelnud, saates öösiti erinevates kanalites sõnumeid. Eks seegi näitab, kui tõsise ja printsipiaalse duelliga on tegu. "Tore, et Martin on mõistnud - kõik, mis pole keelatud, on lubatud," ütles Seepõld. Jääb üle vaid oodata, mida mehed järgmiseks aastaks välja mõtlevad, discijooksus nalja juba ei mõisteta... Hirmuga ootavad Seepõld ja teised osavõtjad Himma uut videoblogi...

Teise koha sai Kevin Hallop (+1.28; 5), kolmanda Karl Robert Saluri (+2.07; 3), järgnesid Mart Vsivtsev (+3.10; 4) ja tiirus hätta jäänud (13 möödaviset) Kalev Ermits (+3.52). Hästi esines ka Alar Rikberg, kes pääses vaid kuue trahviringiga.

"Ausalt öeldes polnud pikemat distantsi aastaid jooksnud kui 1500 m," tunnistas endine kümnevõistleja Saluri. "Alustasin väga ettevaatlikult, et end ära ei küpsetaks. Tundus, et enam vähem maksimumi sain kätte, et kiiremini teha, peaks rohkem jooksmas käima."

Keda tahaks Himma järgmisel aastal stardijoonel näha (ja võita)? Himma viskas kinda laskesuusataja Kristo Siimerile ja suusataja Henri Roosile.

Võistkondlikult tulid Eesti meistriteks võistkond Sinine (tugeva alguse teinud Alar Rikberg, Mart Vsivtsev, Maria Sarv, Jaak-Heinrich Jagor, Martin Himma). "Ma arvan, et sport toob üllatusi ja sellist üllatust Eesti spordis lähima aasta jooksul ei korrata," usub Eesti meistriks tulnud Rikberg, et on seadnud lati väga kõrgele.

Enne võistlust:

5 km pikkune võistlus saab avapaugu kell 12, naisi tuleb rajale viis. Laskesuusataja Johanna Talihärm ihkab kõigest hingest vahetada mullune hõbemedal kuldse vastu. Teatavasti jäi Eesti üks paremaid laskesuusatajaid hiljuti ilma ka EOK toetusest, nälg näpistab, seega esikoha eest Stebby poolt makstav 100 eurot ja Sportlandi 50 eurone kinkekaart kuluks marjaks ära.

Aga pole see ju nii lihtne! Siseringis sosistatakse, et laskesuusataja Grete Gaim on saavutanud just homseks hooaja tippvormi ja kapisahtlist üles leidnud ka legendaarsed hundisilmadega läätsed. Orienteerujat Doris Kudret ei hirmuta ka see, kui peab möödavisete järel hulgi trahviringe tiirutama – pea tal ringi käima ei hakka ja suunataju ei kaota naine iial. Sisemine kompass on paigas. Väga kõrgete ootustega tulevad stardijoonele ka 2011. aastal aeroobikakuningannaks kroonitud Maris Tamm ja mullu Tallinna Ironmani 12 tunni ja 58 minutiga läbinud Maria Sarv. Tõsi, tema ihkaks märksa pikemat distantsi.

Meeste hulgas on kohal kogu mullune esikolmik – Seepõld, filmimehest suusataja Martin Himma ja selle hooaja järel oma laskesuusataja karjäärile joone alla tõmmanud Kalev Ermits. Väljakutsujaid neil jagub. Teoorias peaks kõige kõvem olema Tartu Bigbanki võrkpallimeeskonna peatreener Alar Rikberg, aga kas keha jõuab ta vahedale mõistusele järele? Tarkade klubi vastab: ei!

Mustaks hobuseks peetakse seega hoopis endist kümnevõistlejat Karl Robert Salurit – kurjad keeled räägivad, et mees on osav käpp nii discgolfis kui ka keskmaajooksus. Vett segab kindlasti sügisel tippspordiga hüvasti jätnud Eesti parim süstaaerutaja Kaspar Sula ja tõkkejooksja Jaak-Heinrich Jagor. Eelinfo Jagori kohta ütleb siiski, et organismi seisund ei pruugi olla maksimaalseks pingutuseks valmis... Küll aga on alati ja kõigeks valmis Eesti parim baarman Anti Kustassoo ja ehitusettevõtja Andrus Mutli. Alla MK-punktide nad ei lepi! (No jälitussõitu jõudmine käib kah.)

Oma kaaluka sõna tahavad sekka öelda ka Jano Järvelaid, Mart Vsivtsev, Priit Veeroja ja Kevin Hallop.

Delfi vahendab võistlusest tehtavat otseülekannet, mida kommenteerivad iduärimehest ja tagasihoidliku elustiiliga dividendimiljardärist võistluse peakorraldaja Marti Soosaar, esimesena startiv ja stuudios eelkõige pulssi taastav Alar Rikberg ning üks ja ainus Aare Jamnes.

Mis on disci-jooks? See on laskesuusatamisest inspireeritud jooksuvõistlus, kus jooksmine vaheldub disc-golfi visetega. Sel aastal peetakse Eesti meistrivõistlused kolmandat korda.

Artikli faktikontroll tehtud. Kõikidest faktidest vähemalt 80% tõesed. Kontrolli teostas Lugejakiri.ee.