Vaidlusalune mängija on Ecuadori koondise kaitsja Byron Castillo, kes Tšiili jalgpalliliidu sõnul sündis 1995. aastal Colombias, mitte 1998. aastal Ecuadoris, nagu ta ise väidab.

Ecuadori jalgpalliliit (FEF) lükkas süüdistused ümber ning kinnitas, et Castillo mängib nende eest legaalselt.

Castillo esindas Ecuadori noortekoondisi kuni U20 tasemeni. 2017. aastal eemaldati ta U20 meeskonnast, kuna ilmnesid kahtlused, et ta on sündinud hoopis Ecuadori piiri ääres asuvas Colombia linnas Tumacos. Samuti süüdistati teda 2019. aastal oma sünnitunnistuse võltsimises.

2021. aasta veebruaris lõpule jõudnud uurimine kinnitas, et ta on ikkagi sünnijärgne Ecuadori kodanik. Tšiili jalgpalliliit selle uurimise tulemusi ei tunnista ning väidab endal olevat tõendeid, mis kinnitavad ikkagi tema Colombia juuri.

"On lugematul arvul tõendeid selle kohta, et ta sündis Colombias Tumacos 25. juulil 1995, mitte 10. novembril 1998 Ecuadori linnas General Villamil Playas," seisis Tšiili jalgpalliliidu avalduses.

Tšiillaste sõnul teavad ka ecuadorlased ise, et Castillo on kolumblane. "Jalgpallimaailm ei saa nii paljude tõendite ees silmi sulgeda. Mängijate registreerimisel esinevaid tõsiseid ja teadlikke rikkumisi ei saa aktsepteerida," lisati avalduses.

Ecuador sai Lõuna-Ameerika MM-valikturniiril neljanda koha ning loositi MM-finaalturniiril kokku Katari, Hollandi ja Senegaliga.

Kui leitakse, et Castillo ikkagi poleks tohtinud Ecuadori eest mängida, peaksid nad tehnilise kaotuse saama kaheksas mängus, nende hulgas ka kaks mängu Tšiiliga, millest üks lõppes 0 : 0 viigi ja teine Ecuadori 2 : 0 võiduga.

Kui Tšiili saaks neis mängudes tagantjärele 3 : 0 võidud, tõuseksid nad tabelis seitsmendalt kohalt neljandaks.