Aga legend oli jõudnud juba tekkida – just sellest nähtusest sünnibki 2022. aasta sügiseks sportlik dokumentaalfilm.

Lõvi-poiste varajane edu, professionaalsus, sihikindlus ning õigel ajal esikerkimine tegid neist võistkonna, kelle fenomenist teati nii Eestis kui välismaal. Neist räägiti ja kirjutati igapäevaselt juba 1980ndate aastate lõpus, mil Eesti oli vabanamas ja noorte Lõvide pääsemine Soome, Rootsi, USAsse jne mängima, pälvis imestust ja oli innustava mõjuga üle Eesti.

Lõvid mängisid end Eesti spordi ajalukku juba noorte poistena – tõsi, võitmata säravaid tiitleid, aga nende ülesanne oli ajaloos täita teistsugust rolli.

Lõvid on Eesti spordiajaloos ühes reas koos mitmete teiste Eesti ajalooliste pallimänguvõistkondadega. Nagu näiteks 1949. aastal Kaheksa linna korvpalliturniiri (ehk N. Liidu meistriks tulnud) võitnud Tartu Kalevi, hilisemad 1960-1970ndate korvpalli-Kalevi koosseisude, 1968. aasta N. Liidu meistriks tulnud võrkpalli-Kalevi ning eelkõige 1991. aasta N. Liidu meistriks ja 1993. aasta EMIl kuuendaks tulnud korvpallimeeskondadega.

Ka Lõvid kuuluvad sellesse nimekirja. Nad said tänu oma noorusele Eestis unikaalseteks ja nende oskustele, nimedele ning sellega tekkinud energiale rajati uue Eesti jalgpalli. Täna, 30 aastat hiljem, on Mart Poom ja Martin Reim jätkuvalt Eesti jalgpallielu keskmes, jalgpalliga on seotud ka paljud teised Lõvide kunagised lapsstaarid.

Meie film peaks rääkima ühe Mustamäe kooli klassist, kes Roman Ubakivi erakordselt visa ja põhimõttekindla taktkepi all treenis ja õppis punt poisse, et saada üha paremaks võistkonnaks. See nõudis palju ohverdusi ja veel enam pingutusi, aga kõik mõistsid - see oli ainuke viis, kuidas saada tippu.

Meie film peab leidma üles kõik Eesti noored ja nende vanemad, kes tahavad kodumaist innustust ja eeskujusid. Nad peavad mõistma, et tippu viib vaid trenn ja eneseohverdus. Ja Lõvid jõudsid tippu – 1992. aasta Eesti esimeses MM valimängus Šveitsi vastu olid platsil 7 lõvipoissi, aastaid hiljem sai Reim Eesti koondise peatreeneriks, Mart Poom tegi imelise karjääri Inglismaal, kõik teised kutid on ehitanud meie jalgpalli ja spordi vundamendi.

Ekspress Meediale on see teine dokumentaalse sisuga film. Eelmisel aastal valmis Toomas Lepa ja Hannes Rummiga filmi Ülo Nugisest, 1991. aasta taasiseseisvumise ühest kangelasest.

Lõvide filmi panevad kokku Mikk Jürjens (režissöör-stsenarist), Kaur Kokk (režissöör-stsenarist ja monteerija) ja Madis Reimund (režissöör-stsenarist ja operaator).

Filmi aitavad välja tuua Fenix, A le Coq, Eesti Jalgpalli Liit ja Tallinna linn.

Sportlik dokumentaalfilm peaks valmima 2022. aasta sügisel.