Jalgpallikohtunik, kes oli meedias sõna võtnud Aleksandr Lukašenka režiimi vastu, kirjeldas, milliste võtetega teda pärast seda vaikima üritati sundida.

"Kas ma kartsin? Hullupööra. Kõigepealt nad karjusid minu peale. Üks neist võttis relva välja ja suunas selle mulle pähe, kuid ma ei alistunud nende nõudmistele. Ma ei suutnud. Ausad inimesed ei tee seda," rääkis Jevgeni Pranovitš, abikohtunik, kes kirjeldas eelmisel aastal Valgevene meedias, millist survet kohalik jalgpalliliit kohtunikele avaldab.

Pranovitš pidi kodumaalt põgenema, sest ei tundnud end seal enam turvaliselt.

"Mind rööviti. Nad korjasid mu bussipeatusest üles ja viisid metsa. See on tavaline Valgevene politsei käitumisviis: röövi ja ähvarda. Nad tahtsid mind sundida tegema avaldust, kus ma ütleksin, et minu intervjuus öeldu oli vale ja ma tegelikult toetan Lukašenkat. Kartsin oma elu pärast, kuid keeldusin. Lõpuks peale 40 minutit jätsid nad mu maha ja sõitsid minema. Võttis tükk aega, enne kui ma aru sain, kus ma olen ja kuidas ma tagasi linna saan," lisas Pranovitš Onet Sportile antud usutluses.

Peakohtunikuna Valgevenes töötanud Vitali Onitšimovski kirjeldas, kuidas teda sunniti osalema kokkuleppemängus.

"Kuulsin kohtunike pealiku suust: "Vitali, sa oled noor ja andekas kohtunik... Me aitame sul ronida hierarhias veelgi kõrgemale. Alaliidu president tahab, et Belšina pääseks kõrgliigasse. Nad peavad selle mängu võitma. Sa tead, mis toimub, ma ei pea sulle seda selgitama."," kirjeldas Onitšimovski üht episoodi 2021. aasta septembrist, mil Babruiski Belšina kohtus Pinski Volnaga.

Onitšimovski ütles otse välja, et "Valgevenes on võimatu mänge õiglaselt vilistada", sest kogu jalgpall on võimude kontrolli all ning korralduste eiramine on karistatav.

"Korruptsioon jalgpallis? Ei, ma pole seda näinud. Meil pole selleks raha. Siin on poliitiline probleem, mitte korruptsiooniprobleem. Süsteem on haige. Kuid ma üritan mõista neid, kes sellele alluvad. Ei ole lihtne lihtsalt lahkuda ja kuskil mujal uut elu alustada," lisas ta.

Valgevene Spordi Solidaarsusfond üritab tagada, et kohtunikud, kes koduriigist on pagenud, saaksid vilistamist jätkata teistes UEFA liikmesriikides.