Valijeva aitas Venemaal võita kuldmedali võistkonnavõistluses. Seejärel jõudis avalikkuse ette uudis, et tema poolt detsembris antud dopinguproov on osutunud positiivseks. Vaatamata sellele lubas spordikohus venelannal olümpial võistlemist jätkata, kuigi dopingujuhtumi uurimine pole veel lõppenud. Küll aga teatati, et tema esikolmikusse jõudmise korral jääb auhinnatseremoonia ära. Lõpuks murdus Valijeva suure pinge all ning pidi Pekingis üksiksõidus leppima neljanda kohaga.

Teisipäeval korraldas Putin Kremlis auhinnatseremoonia Pekingi olümpia medalistidele, millest lasi president ka otseülekande teha. Tseremoonial otsustas Putin Valijevat kaitsta. "Ta tegi spordist kunsti. Sellist perfektsust pole võimalik saavutada erinevate lisaainete ja manipulatsioonide abil," väitis Putin. "Teame kõik väga hästi, et lisaaineid pole iluuisutamises vaja."

Putin kritiseeris ühtlasi Rahvusvahelise paralümpiakomitee (IPC) otsust eemaldada Venemaa ja Valgevene parasportlased Pekingi paraolümpialt. Toonase otsuse põhjuseks oli mõistagi agressorriikide sõjaline sissetung Ukrainasse. Kusjuures algselt lubas IPC venelastel ja valgevenelastel neutraalse lipu all võistelda, kuid pärast teravat vastukaja otsustati siiski antud riikide sportlased eemaldada.

"Otsus mitte ainult ei rikkunud spordi fundamentaalseid põhitõdesid, vaid ka nende inimõigusi rikuti avalikult ja küüniliselt," jätkas Putin, kellel jagus kriitikat ka Rahvusvahelise ujumisliidu suunas. Nimelt otsustas FINA määrata olümpiavõitjale Jevgeni Rõlovile üheksakuulisee võistluskeelu, sest ta osales märtsis Venemaa propagandaüritusel, millega avaldati toetust sissetungile Ukrainasse. Putini sõnul oli karistus "täiesti absurdne".

Jaga
Kommentaarid