Praegune juhatuse esimees Erik Roose ning vastaskandidaadid Merit Kopli ja Mart Luik olümpiamängude ja jalgpalli suurvõistluste naasmises ERR-i ekraanile kuigi optimistlikud ei olnud.

Olümpiamänge näitas ERR viimati 2016. aastal, hiljem on ülekanded kolinud Kanal 2-te. Tänavu sügisel Katari peetavat jalgpalli MM-finaalturniiri küll näidatatakse, aga näiteks 2024. aasta jalgpalli EM-finaalturniir on voogedastusprogrammi Viaplay käes. Viaplaysse kolivad ka Eesti jalgpallikoondise matšid. 2026. ja 2030. aasta MM-i saatus peaks selguma selle aasta jooksul.

"Arvan, et (õiguste nimel) on mõtet pingutada," ütles Kopli. "Samas ma ei tea midagi summadest. Pole aimugi. Üldiselt olen siiski seda meelt, et suured spordivõistlused võiksid ja peaksid olema ERR-is. Aga kui olukord on praegu oksjoni vormis, on see keeruline. Maksumaksja rahaga tuleb mõistlikult majandada. Kui piir on ees, siis pole midagi teha. Kahju muidugi on."

Roose sõnul pole ERR suutnud Viaplay pakutud hindadega konkureerida. "See oli nende äristrateegia. Ta (Viaplay) ostis isegi meie erameedia vaates ulmeliste hindadega - natuke lihtsustan, aga pange null juurde -, kokku massiivselt spordiõigusi. Praegu käib ka muideks olümpia osas samasugune protsess. Võib-olla minnakse ka kohalike liigade peale, kuigi Eestis pole need nii vaadatavad kui Saksamaal ja Skandinaavias," rääkis ta.

"Lõpuks tekib sellest kriitiline mass ja kõik spordihuvilised peavad selle üheksa või tulevikus 15 eurot, mis on Netflixi hind, Viaplayle maksma. Selles mõttes ma olen Meritiga nõus, oksjonile me minna ei saa," lisas Roose.

Tema sõnul on siiski suure osa Eesti ühiskonna ootus, et oma sportlasi võiks olümpial näha rahvusringhäälingust ehk ilma reklaamita, mitte erameediast.

"Kui välismaine voogedastusplatvorm monopoliseerib kõik õigused, siis arvan, et lõpuks on meil kõigil probleem. Kuidas seda lahendada, ma ei tea," sõnas Roose.

Luik nõustus, et spordivõistluste õiguste hinnad on liiga kõrgeks läinud.

"Need on kaotanud kontakti Maaga ja sellepärast me sellises olukorras olemegi. Oli aeg, kus jalgpalli EM-i õigused maksid Eestile 400 000 eurot," rääkis Luik ja päris Rooselt, kas praegu on hind kümnekordistunud.

"Jah, umbes null juurde, võib-olla natuke vähem," vastas Roose.

"See on koht, kus rahvusringhääling ei saa maksumaksja rahaga minna neid nulle lisama. Ka erameedia puhul on näha, et reklaamiraha ei toida enam ära. Eriti kui oleme näinud, et olümpiamängud on öösel kell 3. Ja õigused maksavad miljon pluss," vastas Luik saatejuht Herman Kelomehe küsimusele, kas ERR peaks püüdma 2026. ja 2030. aasta jalgpalli MM-i õigusi endale saada või mitte.

ERR-i juhikandidaatide debati sporditeemaline osa algab 35.15: