Tšehhi ajalehe Bleski teatel pidi sellest tulema sõu, mida Venemaal veel varem nähtud ei ole. Ootamatult keeldusid paljud välja reklaamitud uisutähed jääle minemast ning Pyeongchangi olümpial hõbemedali võitnud Mihhail Kolada ei andnud end üldse näole.

"Avaldame oma tuuriga toetust sportlastele, kes on sanktsioonide tõttu diskvalifitseeritud. Me ei tegele poliitikaga, vaid oleme siin sportlaste pärast," ütles Pljuštšenko abikaasa Jana Rudkovska.

Vastupidiselt Rudkovska sõnadele paistsid Venemaa propagandamasina kõrvad ürituse tagant algusest lõpuni välja. Tula Jääpalees oli lausa eraldi stendid, kuhu külalised said Ukrainas sõdivatele Vene sõduritele toetussõnumeid jätta.

Kõnega esines kohalik poliitik Nikolai Vorobajev, kes avaldas toetust oma riigile, presidendile ja kõikidele, kes "sel keerulisel ajal inimeste aitamisel oma eludega riskivad".

Üritus algas 40-minutilise hilinemisega, mis oli tingitud ilmselt sportlaste üllatusena tulnud protestimeelsusest. Paljud välja reklaamitud uisutajad ei ilmunud kohale ning osad nendest, kes lõpuks siiski jääle läksid, on hiljem sotsiaalmeedias selgitanud, miks nad seda tegid.

"Tahtsin tõesti uskuda, et sport ja poliitika ei käi kokku, kuid tänane oli hoopis midagi muud. Ma armastan iluuisutamist, tahan võistlustel osaleda, valmistada ette uusi kavasid, osaleda sõudel. Aga ma ei taha, et sportlasi kasutatakse ära manipuleerimiseks ja mõjutamiseks. Olen täiesti segaduses," ütles 2015. aasta maailmameister Jelizaveta Tutkamõševa (25).

Sotsiaalmeedias võttis ürituse tegeliku eesmärgi teemal sõna ka 2020. aasta maailmameister Aljona Kostornaja, kes hiljem siiski oma postituse kustutas.

"Kallid sõbrad, tahan ametlikult kinnitada, et mul polnud meie sõu eel toimunud üritusega mingit pistmist. Meie sõu ei pidanud väljendama poliitilisi seisukohti. Tahan siiralt vabandada kõigi ees, kellele juhtunu haiget tegi," seisis kustutatud postituses.

Jaga
Kommentaarid