Läinud nädalal triumfeeris Thomas esimese transatleedina USA ülikoolide ehk NCAA meistrivõistlustel 500 jardi distantsil. 65-aastase Navratilova sõnul pole tema osalemine naiste klassis konkurentide suhtes aus.

"Asi ei ole selles, et peaks keelama transsoolistel võitmast. Kuid ei tohiks lasta neil võistelda naiste seas, kui meestena olid nad võitudest kaugel," rääkis karjääri jooksul 18 üksikmängu suure slämmi tiitlit võitnud Navratilova NewsNationi vahendusel. "Praegu on reeglid aga sellised nagu nad on. Kui Thomas hakkab rekordeid murdma, peaks tema tulemuste taha tärni panema."

"Kui Thomas ujus mehena, sai ta 200., 300. või 400. koha. Nüüd on ta esimene. See näitab mulle, et kui ta oleks naisena sündinud, ei oleks ta nii edukas nagu ta praegu on," arutles Navratilova. Tema sõnul tuleks transsooliste sportlase osas reegleid muuta. "Praegu pole see aus konkurents. Kui mina oleks naisujuja, poleks mul tema vastu lootustki."

Navratilova pakkus välja, et spordiorganisatsioonid võiksid teha teadlastega koostööd ning mõelda välja kategooria, kus ka transsoolised sportlased saaksid võistelda. "Tulevikus võiks olla avatud kategooria kõigi jaoks ja eraldi klass bioloogiliste naiste jaoks," jätkas ta. "Nii saavad transsoolised naised võistelda, kuid ainult meeste vastu."

Navratilova on varemgi transsooliste sportlaste osas sõna võtnud ning selle eest ka omakorda kriitikat saanud. "Mina ei soovi kedagi välistada, tervitan kõiki sportlasi," rääkis ta. "Ma armastan võistlemist ja mõistan, miks inimesed võistelda tahavad. Igapäevaelus tuleks kõiki igale poole kaasata, kuid spordis on paika pandud kindlad kategooriad bioloogia põhjal."