Intervjuus championat.com-ile küsiti Borodavkolt, kas Venemaa koondis on saanud suusaüldsuselt toetust pärast seda, kui rahvusvaheline suusaliit (FIS) keelas venelastel Ukraina sõja tõttu rahvusvahelistel võistlustel osalemise. Borodavko sõnul on nad toetust “loomulikult” saanud.

"Terve mõistusega inimesed, kes toimuvast aru saavad, ei teinud rutakaid järeldusi. Sellest ajast peale olen ma inimesi erinevalt vaatama hakanud. Nad räägivad midagi aru saamata. Nad ei tea Venemaa ajalugu ega konflikti põhjuseid. Teisest küljest räägivad nad selgelt lääne propagandat," ütles Borodavko.

FIS ei tõtanud alguses venelasi rahvusvahelistelt võistlustelt eemaldama, kuid tegi selle otsuse pärast seda, kui Norra, Rootsi ja Soome suusaliidud nõudsid valjuhäälselt Venemaa koondise kõrvaldamist. Norralased haarasid initsiatiivi ja teatasid esimesena, et ei luba venelasi oma MK-le [Oslosse], kui FIS seda ise ei tee.

"Ma ei nimeta inimesi, kes meid toetasid. Isegi mõned norralased, kes meid otseselt ei toetanud, vähemalt kahtlesid otsuses," ütles Borodavko.

Suusatreener seadis ühtlasi kahtluse alla norralaste suhtumise ja süüdistused Venemaa tegudes.

"Venemaad süüdistatakse kõigis pattudes. Kas samas norralased teavad, et nende lennukid pommitasid Liibüa kaitsetuid elanikke ja viskasid alla üle 500 pommi? Võib-olla eemaldavad nad end nüüd võistlustelt ja karistavad end tagasiulatuvalt? Mõelge enne, kui üht riiki ja sportlasi süüdistate," teatas Borodavko kurjalt.

Borodavko viitas 2011. aasta Liibüa kodusõjale, mida nimetatakse ka Liibüa revolutsiooniks, mis sai alguse 15. veebruaril toimunud valitsusvastastest meeleavaldustest. Ohvriterohked rahva väljaastumised olid suunatud Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi režiimi vastu. Norra osales toona NATO sõjalise liidu koosseisus Liibüa pommitamises Gaddafi režiimi vastu.

Hiljem on näiteks Norras ja Ühendkuningriigis toimunud uurimisel jõutud järeldusele, et Liibüa kodusõjaga liitumine toimus liiga vähese informatsiooni ja valede oletuste alusel, kirjutab Ilta-Sanomat. Ühendkuningriigi 2016. aasta raporti kohaselt ei olnud võimalik tagantjärele tõestada, et Liibüa valitsus kujutas tsiviilelanikele reaalset ohtu.

Jaga
Kommentaarid