Vaid 36-aastane hooldemees on käinud juba neljal olümpial, seda Eesti, Kasahstani ning Poola koondise taustajõuna. Vaatamata noorele eale kogemust ja tarkust kui palju. Uueks olümpiatsükliks seob Jaan Alvela end tõenäoliselt taaskord Poolaga, aga veel pole lõplikult selge, kas murdmaasuusatamise või hoopis laskesuusatamise koondisega.

Teeme pikalt juttu hooldetiimi töö eripäradest ning jõuame küsimuseni: „Kas mõne sportlase suusaparki on olnud ekstreemselt keeruline hallata?“ Jaan väga pikalt ei mõtle.

„Ühe korra on end ikkagi reaalselt suusakottide alt välja töötatud. See oli siis kui algas koostöö Aleksei Poltoraniniga. Kust iganes need suusakotid Otepääle toodi, neid oli terve hooldusruum täis. Suuski oli kokku 140 paari ühe inimese kohta! Ja nende osas ei olnud mitte ühtegi eelnevat informatsiooni. See oli küll päris tõsine väljakutse. Aga õnnestus end välja töötada, ehkki oli hullumeelne.

Seal miskipärast arvati, et suuskade arv paneb suusad libisema, aga tegelikult see nii muidugi pole. Hiljem sai Poltoraninile tehtud hooaegade kokkuvõtteid. Ta sõitis 7-8 paariga maksimaalselt, nii uisk kui klassika kokku. Suur suuskade hulk on pigem teiste hirmutamiseks.“

Huvitavaid seiku ja tähelepanekuid, mis kogunenud aastatega, saab esile tõstetud veel. Räägime ka 2019. aasta Seefeldi MM-ist, kus kolleegid Kasahstani koondise hooldemehele Alvelale altkulmu otsa vaatasid, kuna nende tiimi suusataja, Poltoranin, oli segatud dopinguskandaali.

Saate lõpus saab tehtud ka üleskutse. Kel veel vähegi soovi suusamõnusid nautida, sõitke nädalavahetusteks Haanjasse. Seal on suusarajad ideaalses korras ning Alvela sõnul peaks suusalund jätkuma kuni aprilli lõpuni. Tallinnast vaadates tundub täiesti uskumatu! Aga Eesti ei ole ainult Tallinn.

Tänud kõigile, kes on podcasti kuulama sattunud ja võib-olla teistelegi soovitanud. Esimese talve külaliste hulka mahtusid Kelly Sildaru, Kristjan Ilves, Kristina Šmigun- Vähi, Allar Levandi, Magnar Freimuth, Kein Einaste, Tormis Laine, Kaarel Nurmsalu, Alvar Johannes Alev, Jaanus Teppan ja paljud teised.

Suusajutte vedas Ivar Jurtšenko.

Otsige taskuhääling "Suusajutud" ülesse Apple podcastist, Soundcloudist ja Spotify rakendustest, hakake jälgijaks ning uued saated jõuavad teieni kiirelt ja mugavalt.

1x
00:00