Kohaliku meedia teatel on raketi- ja droonirünnakute taga Jeemeni islamistlik šiiidi poliitilis-sõjaline Houthi rühmitus.

Kui F2-sarja sõitjad - sealhulgas Jüri Vips - said oma kvalifikatsiooni reede õhtul õigel ajal ära pidada, siis F1 teine vabatreening lükati umbes veerand tundi edasi.

F1-sari kinnitas hiljem, et terrorirünnak nende edasist võistlusnädalavahetust ei mõjuta. Võistlusalal on turvameetmeid juba tõhustatud.

Jeddahis toimunud plahvatuse järel levis suitsulõhn ka ringrajale, mis ajas vähemalt Red Bulli sõitja Max Verstappeni segadusse. "Tunnen suitsulõhna... Ma pole kindel, kas see on minu või kellegi teise autost," ütles valitsev maailmameister tiimiraadios.

Verstappeni küsimusele vastati Red Bullist kiiresti. "Meil on hea meel, et see pole teie autost," ütles Hollandi insener Gianpiero Lambiase.

BBC teatel kohtus F1 president Stefano Domenicali reede õhtul tiimijuhtidega ning vastu võeti otsus, et võistlused jätkuvad plaanipäraselt.

"Vormel 1 on pärast täna aset leidnud juhtumit olnud tihedas kontaktis vastavate ametivõimudega. Saudi Araabia ametivõimud on kinnitanud, et üritus võib jätkuda plaanipäraselt. Me hoiame nende ja kõigi meeskondadega tihedat kontakti ning jälgime olukorda tähelepanelikult," seisab F1 pressiteates.

Ka rahvusvahelise autoliidu (FIA) president Mohammed Ben Sulayem teatas, et ohtu sõitjatele ei ole. "Nad [terroristid] on võtnud sihikule infrastruktuuri, mitte tsiviilelanikud ega mõistagi mitte ka vormeliraja. Vaatasime faktid üle ja saime kõrgeimalt poolt kinnituse, et see on võistlemiseks turvaline koht," lausus Ben Sulayem.

Edasi lükatud teise vabatreeningu võitis Charles Leclerc (Ferrari) tiitlikaitsja Verstappeni ees..

...