Loo juurde valitud pilt on sümboolne. Pekingi olümpia sangareid võeti 2008. aastal vastu Raekoja platsis, olümpiavõitja Gerd Kanter naudib „sõitu” Kalbachi ja Andrus Niidu turjal. Kõikidest olümpiavõitjaid ei saa. See aga ei tähenda, et nende spordiarmastus peaks olema kuidagi väiksem. Kalbach oli järjepidevuse musternäide – alates 2005. aastast kuni eelmiseni püsis ta alati Eesti hooaja edetabeli esikümnes.

Eesti mõistes oli tal saavutusi küll ja veel. 2010. aastal tuli Kalbach Eesti sisemeistriks, kokku võitis sees ja väljas veel kaks hõbedat ja kaheksa pronksi. Lisaks hoiab kõigi aegade välisedetabelis 17.15-ga 35. ja siseedetabelis 17.35ga 24. kohta. Ning on tulnud veteranide Euroopa meistriks.

Ehkki Kalbach ise ei jõudnud tiitlivõistlustele, oli ta Eesti kergejõustikule hädavajalik. Noorematel oli, keda püüda. Tippudel oli, kellega koos rassida. Keskmine tase oli parem. Sõbralik ja hea suhtleja põimis erinevaid põlvkondi tervikuks, jagas näpunäiteid hea meelega kõigile. Kui kõik paneksid naelikud ja heitesussid varna 20-aastaselt, kui taipavad, et neist olümpiavõitjaid ei saa, siis mingit korralikku püramiidi ei tekiks ja sellest kaotaksid ka tipud. Selliseid mehi ja naisi, kes jätkavad sporditeed tööalase karjääri kõrvalt lihtsalt armastusest ala vastu, on noorematele eeskujuks ja külvavad spordiarmastust edasi, neid tasub väga kõrgelt hinnata.

Oma parimate tulemusteni jõudis Raido Kalbach Vello Palmi juhendamisel.

„Tahtejõuga teeb rohkem kui rahaga.”

Meie jaoks oli ta lihtsalt Kalba. Meie, kes me käisime temaga Pärnus koos Ando ja Katrin Palginõmme treeningutel. See löök oli kõigi jaoks tohutult suur. Üks Kalba endine hea semu tegi Pärnus Koidu staadionil parasjagu lõigutrenne, kui šokeerivat uudist kuulis. Seepeale läks ja istus maha kuulitõukeringi servale, kus kunagi koos harjutati, ja püsti tõusmiseks jõudu tükk aega ei leidnudki. Miks sa nii vara läksid...?

„Tahtejõuga teeb rohkem kui rahaga. Aga kui tahtejõule lisada raha, võib midagi head tulla. Kui aga tahtejõud puudub, siis pumpa raha palju tahad, ei tule sealt midagi.”

Need olid ta viimased laused mulle Facebooki messengeris. Arutasime sportlaste toetuste süsteemi. Raidole meeldis kaasa mõelda, ta oli aus, heatahtlik ja ratsionaalne. Ja abivalmis. Isegi, kui polnud temaga aastaid suhelnud, võisid suvalisel hetkel tema poole pöörduda ja nõu küsida. Näiteks, kas tasuks soetada Fordi sõiduauto. Vastus oli puhas kuld, mis iseloomustab ta ausust ja head huumorisoont: „Mul on praegu Ford Mondeo, 2001, aga olgem ausad – seda autot ei soovita ka vaenlasele.”

Kalbale oli väga oluline oma ala käekäik. Viimati kohtusime umbes kuu aega tagasi Sparta jõusaalis. Kalba avaldas muret, et Eesti sisemeistrivõistluste tase võib jääda enneolematult tagasihoidlikuks. Õnneks suutis koroonast taastunud Jander Heil ikkagi osalema tulla, tõukas 19.02, vastasel juhul jäänuks võidutulemus alla 16 meetri.

Veel kiitis Kalbach tol viimasel kohtumisel Palginõmme treeningugrupi poisse – kes on tähtsas organisatsioonis juht, kes lõi oma firma, kes on teinud akadeemilist karjääri. „Keegi pole elus hätta jäänud,” tõi ise kindlustuse valdkonnas tegutsenud Kalbach uhkusega välja. Ta elas teistele kaasa.

Eesti rekordimees Kristo Galeta oli kamraadi lahkumisest kuuldes samuti šokis. Ta tõi välja, et enneaegselt on miskipärast manalateele läinud kolm kuulimeest – Taavi Peetre, Rivo Tamm ja nüüd ka Kalbach. 2010. aastal uppus paadiõnnestuse järel Peetre, 10 aastat hiljem liiklusõnnetuses Tamm, nüüd südamerikke tõttu Kalbach.

Kalbachi abikaasa sõnastas sotsiaalmeedias halvast uudisest teada andes tabavalt: kahjuks tema süda oli nõrgem kui tema keha ja vaim. Ka kuulitõukaja isa lahkus kahjuks varakult. Kalbachi surma asjaoludel pikemalt peatuda ei soovi, küll aga tuleb kõigil meil ehk temaga samaealistel meestel suhtuda tervisesse juba väga tõsiselt. Isegi kui enesetunne ütleb, et oleme tehtud rauast ja kuulikindlad, siis ometi tuleb käia regulaarselt tervisekontrollis ja arstide soovitusi väga tõsiselt kuulata.

Küll kunagi kohtume Kalbaga taevase kuulitõukeringi ääres ja teeme taas duelle (kellele ta annab ette viis, kellele kaks meetrit), aga tark oleks seda taaskohtumist siiski lükata võimalikult kaugele edasi.

Puhka rahus, suure ja sooja südamega kuulimees! Ja sügav kaastunne abikaasale, lastele ja kõigile teistele lähedastele.

Eesti meistrivõistluste poodiumil oli Raido Kalbach (paremal) tihe külaline.
Jaga
Kommentaarid