Venemaa ühele rikkaimale mehele, juudi päritolu Abramovitšile on pärast Vene vägede sõjalist sissetungi Ukrainasse sarnaselt teistele oligarhidele määratud sanktsioonid nii Suurbritannias kui Euroopa Liidus. Sarnast käiku valmistas ette ka USA rahandusministeerium, kuid protsess on pandud hetkel pausile.

Wall Street Journali andmetel olid Zelenskõi ja Biden hiljuti telefonitsi otseühenduses ning ukrainlane palus USA ametivenda, et Abramovitši hetkel säästetaks. Nimelt levivad spekulatsioonid, et Chelsea omanikust võib olla kasu läbirääkimistel Ukraina ja Venemaa vahel.

"Me ei hakka ette lugema privaatset vestlust president Bideni ja president Zelenskõi vahel," jäi Valge Maja esindaja kidakeelseks. USA rahandusministeerium ja Zelenskõi leer loobusid kommentaarist.

Võrdlemisi ümmarguse vastuse andis ka Abramovitši esindaja. "Läbirääkimiste ja nende õnnestumise huvides ei ole kasulik kommenteerida protsessi või Abramovitši seotust. Nagu varasemalt teatatud, on Abramovitš tulnud palvetele – teiste hulgas ka Ukrainas asuvate juudi kogukondadele omadele – vastu ning andnud endast kõik, et rahu saabuks võimalikult kiiresti," vahendas WSJ kõneisiku sõnu.

WSJ teatel on USA otsus oodata Abramovitši sanktsioneerimisega ootamatu pööre. Mitmed UK ja Euroopa riikide ametnikud teatasid, et nemad pole kursis Zelenskõi palvega säästa Abramovitši. Ka mitmed Ukraina ametnikud on skeptilised Chelsea omaniku seotuse osas.

Spekulatsioonid levisid juba varem

Meedias levisid jutud Abramovitšist kui võimalikust rahulepitajast juba veebruari lõpus. Jalgpalli meistrite liiga valitseva meistri omaniku esindaja üllatas veebruari lõpus meediat teatega, et Ukrainast pöörduti Abramovitši poole palvega aidata pidada Venemaaga läbirääkimisi. „Saan kinnitada, et Ukrainast võeti Abramovitšiga ühendust, et ta aitaks jõuda rahumeelse lahenduseni,” vahendas ESPN Abramovitši kõneisiku sõnu.

Abramovitši juured on seotud nii Ukraina, Valgevene kui ka Venemaaga. Oligarh sündis Saratovis Irina ja Aron Abramovitši perekonda, kuid tema ema suri, kui Roman oli aastane, ja isa kolm aastat hiljem. Seetõttu kasvas Roman üles vanaema juures Komi vabariigis. Abramovitši emapoolsed vanemad sündisid Ukrainas ja isapoolsed Valgevenes.

ESPN-i teatel avaldas uudise esimesena portaal Jewish News, mille järgi prooviti Kiievist juudi kontaktide kaudu abi leida. Seda väitis ka ukraina filmitegija Oleksandr Rodnjanski. „Saan kinnitada, et ukrainlased on proovinud leida Venemaalt kedagi, kes oleks valmis neid aitama. Kuigi Abramovitši mõju on piiratud, oli ta ainus, kes meile vastas ja oli valmis aitama,” vahendas BBC Rodnjanski sõnu. „Kas tal on ka mõju või mitte, ma ei tea, aga olen olnud kontaktis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi tiimiga, kes on talle pingutuste eest tänulikud.”

Jaga
Kommentaarid