Teiste seas osalesid Lužniki staadionil toimunud üritusel ka kaksikõdedest iluvõimlejad Dina ja Arina Averina. Sarnaselt teistele sportlastele oli ka õdedel näha riietuse peal kurikuulsat Z-tähte, mida seostatakse Vene vägede sõjalise sissetungiga Ukrainasse.

Pärast üritust postitasid õed aga Telegrami ühiseid fotosid, kus Z-tähte enam riietel näha pole, sest need tundusid olevat pilditöötlusega ära võetud. Vaata pilte siit.

Vene kultuurile ja võõrkeeltele keskenduv doktorant Irina Anissimova selgitas Norra rahvusringhäälingule, et tõenäoliselt on see sportlaste viis omal moel Ukrainas toimuva sõja vastu protestida. "Venemaa ühiskond on väga lõhestunud. Mõned on sümbolit nähes õnnelikud, teiste jaoks on see negatiivne provokatsioon," sõnas ta.

Anissimova hinnangul kasutavad Telegrami enamasti nooremad inimesed, kellel on ligipääsu ka rahvusvahelisele meediale. "Nemad on osa nooremast ja haritumast põvkonnast. Tihti on vanem põlvkond see, kes ammutab uudiseid läbi riigikanalite, mis on aga sõda toetavad," sõnas Anissimova.

Doktorandi sõnul peaksid sportlased siiski pingutama rohkem, et sõja vastu meelt avaldada. "Isegi, kui nad eemaldasid pildilt selle märgi, siis nad ei ole avalikku seisukohta võtnud. Parem oleks midagi avalikult välja öelda, kasvõi video kaudu," rääkis ta. "Väga paljud vene sportlased sõltuvad riigist, sest neil pole eriti sponsoreid. Väga raske on (riigile) vastu astuda ja kui seda teha, tuleb ilmselt riigist lahkuda ja kuskil mujal alustada."

Putini suurel sõul olid teiste hulgas kohal ka murdmaasuusataja Aleksandr Bolšunov, iluuisutajad Viktoria Sinitsina, Nikita Katsalapov, Jevgenia Tarasova ja Vladimir Morozov. Putinile avaldas toetust ka Tokyos kaks kuldmedalit võitnud ujuja Jevgeni Rõlov, kelle osas on Rahvusvaheline ujumisliit (FINA) alustanud uurimist. Spordifirma Speedo otsustas venelasega üldse koostöö lõpetada.

Jaga
Kommentaarid