Järgmine EM-finaalturniir peetakse Saksamaal ja sinna pääseb 24 meeskonda. Neli rahvuskoondist said otsepääsme – korraldajamaa ning jaanuaris lõppenud EM-i esikolmik ehk Rootsi, Hispaania ja Taani. Ülejäänud 20 kohta täidetaksegi oktoobris algava valikturniiri abil.

32 võistkonda moodustavad kaheksa neljaliikmelist alagruppi. Koha finaalturniiril kindlustavad iga neliku kaks esimest ning neli paremat kolmanda koha saavutanud meeskonda. Eesti rahvuskoondis on Euroopa Käsipalliliidu (EHF) koefitsientide alusel paigutatud neljandasse ehk viimasesse loosigruppi.

On selge, et ühe väga tugeva vastase saab Eesti esimesest grupist. Sinna on paigutatud valitsev olümpiavõitja Prantsusmaa, 2020. aasta EM-i medalistid Norra ja Horvaatia, 2017. aasta MM-pronks Sloveenia, viiel korral olümpial neljanda koha saanud Ungari, kahe viimase EM-i kuuenda koha tiimid Portugal ja Island ning meie koondise värskelt alistanud Austria.

Midagi lihtsat pole oodata ka teisest tugevusgrupist, aga kolmandas on juba mitmeid võimalikke jõukohaseid vastaseid. Nii on Eestist astme võrra kõrgemal näiteks meie lähinaabrid Läti ja Leedu, aga ka Bosnia ja Hertsegoviina, kellest aasta tagasi EM-valikturniiril jagu saime.

Eelmist valiktsüklit pidi Eesti alustama eelringist, kus alistasime kahel korral Luksemburgi. Põhivalikturniiril – kuhu sel korral edenesime otsepääsmega – kaotas Eesti kahel korral nii Saksamaale kui ka Austriale. Ehkki Bosnia ja Hertsegoviina vastu oli meie rahvusmeeskond omavaheliste mängudega plussis, jäime alagrupis neljandaks.

Eesti koondise peatreenerina jätkab uues tsüklis Thomas Sivertsson, kes mullu pikendas lepingut 2023. aasta suveni. EM-finaalturniir korraldatakse 2024. aasta 10.–28. jaanuarini kuues Saksamaa suurlinnas, finaaliga Kölnis. Valiksarja loosimine toimub 31. märtsil Berliinis, algab Eesti aja järgi kell 19 ning kantakse üle erinevates EHF-i internetikanalites.

EM-valikturniiri loosimise tugevusgrupid:

1: Norra, Prantsusmaa, Horvaatia, Sloveenia, Ungari, Portugal, Island, Austria

2: Tšehhi, Poola, Holland, Montenegro, Põhja-Makedoonia, Serbia, Šveits, Ukraina

3: Bosnia ja Hertsegoviina, Leedu, Läti, Iisrael, Slovakkia, Türgi, Rumeenia, Kreeka

4: Kosovo, Belgia, Eesti, Fääri saared, Soome, Itaalia, Gruusia, Luksemburg