Karistuse põhjuseks on Karjakini antud kommentaar Ukrainas toimuva sõja ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohta.

32-aastane Karjakin teatas veebruari lõpus: "Avaldan teile [Putin], meie juht, oma täielikku toetust Venemaa huvide ja rahva kaitsmisel, samuti ohtude kõrvaldamisel ja rahu kehtestamisel. Loodan, et meie vapper armee täidab kiiresti kõik talle pandud ülesanded."

Karjakini avaldus oli seda ootamatum, et ta esindas karjääri alguses Ukraina koondist.

FIDE eetika- ja distsiplinaarkomisjoni määratud karistuse kohaselt ei või Karjakin poole aasta jooksul osaleda ühelgi FIDE egiidi all toimuval turniiril, sealhulgas ka tänavusel MM-tiitlipretendentide turniiril.

"Sergei Karjakini kommentaarid Ukraina sõja kohta on saanud sotsiaalmeedias ja mujal murettekitavalt palju negatiivset tähelepanu. Kommentaarid seavad antud juhul halba valgusse kogu meie spordiala. Vastavalt FIDE käitumiskoodeksi punktile 2.2.10 kehtib Karjakinile alates 21. märtsist kuuekuuline võistluskeeld," seisis maleliidu avalduses.

Kui algselt teatas Karjakin, ei ei kavatse otsust vaidlustada, siis hiljem andis Venemaa maleliit teada, et apellatsioon siiski esitatakse.

Karjakin kinnitas, et teeks samasuguse avalduse ka täna. "FIDE poolt oodatud, kuid häbiväärne otsus. Sport on jalge alla tallatud. Esiteks olen ma oma kodumaa patrioot ja alles teiseks sportlane. Kui ma tagantjärele mõtlen presidenti pooldavale kommentaarile, siis teeksin seda uuesti. Ma ei kahetse midagi," sõnas ta.

Karjakin mängis 2016. aasta MM-i tiitlimatšis, kus kaotas lisapartiide järel norralasele Magnus Carlsenile.

Jaga
Kommentaarid