Esmaspäeval peeti Vuokattis talvise Euroopa noorte olümpiafestivali esimene võistluspäev, kus ilm otsustas pakkuda võistlejatele erilise elamuse – nimelt oli väljas üle 13 soojakraadi, mis tegi raja mõnes kohas parajaks supiks.

„Ilma poolest võistelda oli väga harjumatu, aga enda kohta tegin väga kõva sõidu. Olen ise väga üllatunud,“ sõnas 17-aastane Õnnela Rodendau, kes sai 7,5 km vabatehnikasõidus 28. koha (23.29,0). Eliisabet Kool oli 39. (24.48,8) ja Andra Aavik 47. (26.04,6).

Poiste 10 km vabatehnikasõiduks oli rada veelgi sulanud. Paljud võistlejad ei pidanud paljuks ka särgiväel sõita, nende seas eestlased Olle Ilmar Jaama ja Holger Altmäe. Alles reedel suusaorienteerumise juunioride MMil pronksi teeninud Jaama oli 37. kohaga Eesti parim.

„Väga harjumatu, aga kindlasti lahe uus kogemus, millesarnast mujalt ei pruugi saada,“ sõnas 17-aastane Jaama. „Samas oli väga keeruline sõita. Ma ei tea, kas oli asi minus või suusapaarivalikus, aga suuska paraku hästi libisema ei saanud. Keha oli suuskadest ees ja tundsin, et suusad olid kui liim maa küljes kinni,“ ütles aja 23.32,8 sportlane. Holger Altmäe sai 59. koha (25.19,8), Ron-Antero Borissov 61. koha (25.20,7).

Homme on murdmaasuusatajatel ees klassikasõidud. Lisaks teevad eestlastest oma avastardi lumelaudur Lissel Raun, mäesuusatajad Hans Markus Danilas ja Laur Mägi ning laskesuusatajad Eliisabet Bremann, Laura Lobjakas, Emma Roberta Rajando, Henri Kesa, Karl Ramses Tiislär, Karl Rasmus Tiislär. Paljude alade ülekandeid on võimalik vaadata olümpiafestivali koduleheküljelt.