"Vahetult pärast sõjategevuse algust [24. veebruaril] tekkis KHL-i välismängijate seas ebakindluse tunne, mis sisaldas ka hirmu. Ka minu mõtted ei olnud enam hoki juures. Ma jõudsin juba mõelda, kas Venemaa võtab kunagi hiljem sihikule ka Soome," rääkis Pekingi olümpial Soome kangelaseks tõusnud Säteri Ilta-Sanomatele.

Soomlane tunnistab, et kartis koos teiste välismängijatega, et Venemaa paneb piirid kinni ja takistab inimeste riigist lahkumist. "Oli hirm, et ka mina jään teadmata ajaks Venemaal vangi," sõnas ta.

2019. aasta sügisest Novosibirskis mängiv Säteri tundis kohe sõja puhkedes, et koduklubis muutus Ukraina sõda tabuteemaks.

"Sõjast polnud juttugi, sest klubi treenerite meeskond kutsus mängijaid üles keskenduma ainult play-offidele [algasid 1. märtsil] ja sõjast vaikima. Vaikimiskultuur on Venemaal hiilgav," selgitab Säteri.

Kuigi Venemaa meedia jagas igapäevaselt sõja kohta valeinfot ja tegi lauspropagandat, teadsid Säteri sõnul isegi vene keelt kõnelevad mängijad Sibiris, mis tegelikult Ukrainas toimub.

"Play-offi mängida polnud kellelgi kerge. Mina isiklikult ei nautinud mängimist üldse. Täiesti abitu tunne oli, sest Venemaalt lahkumine ei olnud selles olukorras lihtne trikk," rõhutab Säteri, kes pääses koju 7. märtsil. "Sibiris läks lõpuks kõik hästi. Klubi juhtkond mõistis meie olukorda algusest peale."

Väravavaht ei usu, et lähema poole aastaga olukord normaliseerub. "Mul endal on kehtiv KHL-i leping, aga kui imet ei juhtu, tuleb ühel hetkel hakata pidama läbirääkimisi selle lõpetamiseks."

Säteri lisas, et ilmselt lahkuvad KHList uueks hooajaks enamus välismängijatest.

Jaga
Kommentaarid