Suurem osa spordialaliite peatasid Venemaa koondislaste osalemise rahvusvahelistel võistlustel varsti pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse. Tähtaega ei määratud - kõik sõltub sõja käigust ja Venemaal valitsevast olukorrast.

"Kui keegi suudab Vladimir Putini homme võimult kõrvaldada, muutub seis kohe. Aga pigem tuleb valmis olla, et Venemaa jääb spordist pikaks ajaks kõrvale," ütles Rootsi Lundi ülikooli Venemaa-ekspert Klas-Göran Karlsson ajalehele Aftonbladet.

"Kui tuleb maailmasõda, pole nagunii sporti. Aga kui räägime puhtalt Ukrainas toimuvast sõjast, arvan, et läheb veel aastaid kuni asi normaliseerub. Võib-olla isegi terve kümnend. Putin võib võimule jääda 2034. aastani," lisas ta.

Soome ajaloolane ja politoloog Markku Jokisipilä ei usu, et Putin suudab nii võimu enda käes hoida, aga tema vaated on Karlssonile sarnased.

"Pärast pikka viivitamist suutis maailma sport lõpuks ometi Venemaale hambaid näidata. Seda oleks tulnud teha juba palju varem," viitas Jokisipilä Venemaa 2008. aasta sissetungile Gruusiasse ning 2014. aastal alanud sõjategevusele Ukrainas ja Krimmi annekteerimisele.

Tema sõnul tuleks sport puhastada igasugustest sidemetest Venemaaga. Mitmed venelased on alaliitudes jäänud siiamaani kõrgetele positsioonidele.

"Kui rahvusvaheline sport tahab olla tõsiseltvõetav, on Putiniga ühe laua taga istumine välistatud. Venemaal on sport ja poliitika nii tihedalt seotud, et seal riigis pole spordil mingit autonoomiat. Halvimal juhul võib Venemaa sporti oodata pikk paus. Aga vahel tulebki asju nullist üles ehitama hakata," lausus Jokisipilä.

Endine tõkkejooksutäht ja Laureuse spordiakadeemia esimees Edwin Moses ütles hiljuti portaalile Inside The Games, et Venemaale tuleks juba praegu peale panna 2024. aasta suveolümpiamängude keeld.

"Olin juba 2014. aastal Venemaale olümpiakeelu panemise poolt. Sotši olümpial kahjustasid nad dopinguskeemi tõttu spordi tõsiseltvõetavust. See, mida nad teevad praegu Ukrainale, on sama, mida toona tehti spordile. Venemaal tuleks keelata Pariisi olümpial osaleda," rääkis Moses.

Jaga
Kommentaarid