Karjääri jooksul nii Nõukogude Liidu, Venemaa kui ka Ukraina lipu all mänginud 49-aastane Žitnik viibib praegu Kiievis.

"Nad räägivad, et sihivad ainult sõjaväeobjekte, aga ma sõitsin ringi ja nägin neid hooneid. Ma kuulsin kõike. Kaks raketti lendasid mu pea kohalt üle," kirjeldas Žitnik olukorda Ukraina pealinnas, mida Vene väed üritavad ümber piirata, vahendab The Athleticu uudist Iltalehti.

Žitniku sõnul on kogu olukord absurdne. "Keegi ei arvanud, et selline asi päris elus võiks juhtuda. Eriti 21. sajandil ja keset Euroopat. Ning see pole enam ühe-kahe päevane sõjaline operatsioon. See on sõda," ütles ta.

Ükski 18-60-aastane mees ei tohi sõja ajal Ukrainast lahkuda. Žitnik ei lahkuks enda sõnul isegi siis, kui tohiks. "Ma teen kõik, et abiks olla," sõnas ta.

Kiievisse on jäänud ka Žitniki abikaasa Ljudmilla, kaksikvend Dmitri ja vanem õde Anna.

"Jumalal on võimu määrata, mis sinuga juhtub. Kui midagi juhtub, siis juhtub. Paljud inimesed, ennekõike tsiviilisikud, on juba hukkunud," räägib ta.

Žitnik tunneb isiklikult paljusid venelasi, kuid ei mõista, kuidas nad nii "pimedad" on.

"Ma ei mõista, kuidas venelased ei tea, mis toimub. Nad küsivad minult, mis täpselt toimub. Ma ütlen neile: "Kutid, avage internet." Nad arvavad, et Vladimir Putin teeb kõik õigesti."

Žitnik lisas, et mõistab hästi, miks Venemaa NHL-i staarid sõja teemal on vaikinud: "Kui Venemaa mängija NHL-is midagi sõjavastast ütleb, tulevad tal probleemid. Nad kardavad."

"Me võidame - see on kindel. Mis hinda me selle eest maksma peame? Seda on keeruline ennustada. Aga keegi ei tagane," ütles Žitnik.

Endise kaitsemängija Žitniki profikarjäär kestis 1989.-2010. aastani. Debüüdi NHL-is tegi ta 1992. aastal Los Angeles Kingsi särgis, hiljem mängis veel Buffalo Sabresis, New York Islandersis ja Philadelphia Flyersis ning Venemaa klubides Kaasani AK Bars ja Moskva Dinamo.

1992. aastal tuli Žitnik endiste Nõukogude Liidu vabariikide Venemaa, Ukraina, Valgevene, Kasahstani ja Usbekistani baasil moodustatud ühendvõistkonna SRÜ-ga Albertville'i olümpiavõitjaks ja Venemaa lipu all 1998 Nagano olümpial hõbemedalile.

Jaga
Kommentaarid