24-aastane Tkatšenko oli Ukraina koondisega Hispaanias, et jätkata MM-valikmänge, kui tema kodumaal puhkes sõda.

198 cm pikkune ukrainlane koondisereisilt enam koju ei naasnud, vaid hakkas kohe Euroopas uut klubi otsima. Seni oli ta kogu profikarjääri mänginud oma riigi meistriliigas Tšerkassõ meeskonnas.

Uus kodu leiti Helsingis, kui Soome pealinna klubi Seagulls sõlmis Tkatšenkoga lepingu. Töö oli leitud, kuid alles jäi üks suur probleem: kuidas saada naine ja pisitütar turvaliselt Ukrainast välja ja Soome?

"Kui sõda algas, olin rahvuskoondisega Hispaanias. Loomulikult lõppes sellega [sõjaga] hooaeg Ukraina liigas. Minu agent Raivis Usackis hakkas mulle kohe uut meeskonda otsima. Ta aitas ka paljusid teisi mängijaid, isegi neid, kellel temaga lepingut polnud," rääkis Tkatšenko Ilta-Sanomatele.

"Ainus probleem oli, kuidas perekond minu juurde tagasi saada. Jumal tänatud, et neil õnnestus riigist välja saada ja me lendasime koos Helsingisse."

Korvpalluri abikaasa Lida ja tütar Leia pääsesid küll Ukrainast Poola, aga seal alles algas teekonna raskeim osa. Autosõit Riiga kestis kaks päeva.

"Suur tänu agendile abi eest! Ka Seagullsi klubi juhtkond oli väga mõistev ja ootas, et ma võtab oma pere kaasa. Minu jaoks on ülioluline, et nad on minuga! Vajan oma naise tuge uues riigis ja meeskonnas," tunnistas korvpallur.

Tkatšenko perekond pääses turvaliselt Soome, kuid loomulikult jäi Ukrainasse suur hulk nende sõpru ja sugulasi. Mehe kodulinn Kamjanka on seni kõige hullemast pääsenud.

"Oleme pidevalt ühenduses oma kodupiirkonnaga. Mul on hea meel, et nendes linnades on olukord rahulik ja hirmsaid asju pole juhtunud. Ka meie vanematel on turvaline ja ma tunnen end nende suhtes rahulikult. Muidugi olid mõned sõbrad ka pommitamise all “kuumades kohtades”, kuid õnneks on neil õnnestunud pääseda turvaliselt teistesse linnadesse," rääkis korvpallur.

Tkatšenko sõnul on Venemaa president Vladimir Putin käivitanud hirmsa sõja, millele ta ei näe õigustust. "Vene armee teeb kohutavaid asju. Nad pommitavad tsiviilelanikke, kodusid, lastehaiglaid, sünnitusmajasid ... see on tõesti hirmutav! Sellele pole mingit seletust ega õigustust," rõhutab ta.

"Usun ja olen kindel, et me peame vastu ja võidame. Meil on tõesti tugev ja julge president, kelle üle meie rahvas on uhke," kiidab korvpallur riigijuht Volodõmõr Zelenskõid.

Korvpalluri perekond saabus Helsingisse eelmisel nädalal ning teisipäeval pidas Tkatšenko juba uue klubi ridades esimese kohtumise. Tkatšenko mängis üle 25 minuti, visates viis punkti, võttes kaheksa lauapalli ja jagades kaks korvisöötu.

"Ma arvan, et mängisin hästi. Alati on muidugi arenguruumi, aga mul oli all vaid üks treening uue tiimiga," sõnas ta. Korvpallur tunnistas, et mäng aitab tal vähemalt korraks jubedat sõda unustada. "Matši jooksul suudan kõik muud mõtted kõrvale lükata ja keskenduda ainult mängule."

Tkatšenko tunneb end uues kodus hästi. "Linnaga tutvumiseks pole veel eriti aega olnud, aga esmamulje on kodune ja inimesed sõbralikud. See kõik on minu jaoks uus. Üritan esindada Ukrainat ja tuua välja oma parimad omadused korvpalliväljakutel."

Ukrainlane avaldas lootust, et sõda saab sügiseks läbi. "Ma tahan uskuda, et olukord paraneb ja me saame koju tagasi. Tahaks oma lähedasi näha ja kallistada. Ukraina korvpalliliiga osas pole aga midagi selget. Vaatame kõiki pakkumisi ja võimalusi peale seda hooaega. Nüüd aga keskendun täielikult Seagullsi hooajale."

Jaga
Kommentaarid