„Kiiresti arenevad sündmused on meid pannud unikaalsesse ja võimatusse olukorda. Sellises olukorras ei saa me paraolümpiamänge alustada,” sõnas paraolümpiakomitee president Andrew Parsons.

„Paljud alaliidud on olnud ühenduses oma riikide valitsustega ja paljud on lubanud võistlemisest loobuda,” lisas Parsons, et Venemaa rünnak Ukraina vastu on ajanud sportlased marru.

„Peame tagama ka sportlaste turvalisuse. Olukord olümpiakülas on aga eskaleerunud ja muutunud talumatuks,” lisas Parsons, et niimoodi jätkata ei olnud võimalik.

Seega saadetakse Venemaa ja Valgevene sportlased paraolümpiamängudelt koju tagasi. Kokku peab koju tagasi pöörduma 83 sportlast.

Eesti paralümpiakomitee president Monika Haukanõmm kinnitas, et Eesti ratastoolikurlingu võistkond ei oleks turniiri avamängus samuti Venemaa vastu jääle läinud. „Olime oma otsuse langetanud, sest Venemaa ja Valgevene sõjaline agressioon tallab jalgade alla nii rahvusvahelise õiguse, olümpiaharta kui ka inimlikkuse põhimõtted. Seetõttu ei pidanud me võimalikuks nende riikide sportlastega paraolümpiamängudel jõudu katsuda,“ ütles Haukanõmm.

„Avaldame toetust Ukrainale ning seisame demokraatia ja vaba maailma ideaalide eest. Tervitame IPC (rahvusvahelise paraolümpikomitee) otsust Venemaa ja Valgevene atleedid Pekingi taliparaolümpialt eemale jätta,” lisas Haukanõmm.

Ratastoolikurlingu turniir Pekingi paraolümpiamängudel algab 4. märtsil, medalivõitjad selguvad 13. märtsil. Eesti ratastoolikurlingu koondisesse kuuluvad kapten Andrei Koitmäe, Mait Mätas, Lauri Murašov, Kätlin Riidebach ja Signe Falkenberg. Peatreener on kanadalane Chis Bowden ning abitreener Ain Villau.

Pekingi paraolümpiamängud algavad 4. märtsil ja kestavad 13. märtsini.
Jaga
Kommentaarid