Jokerit teatas päev pärast Ukrainas lahvatanud sõda, kui Venemaa väed Vladimir Putini käsul riiki tungisid, et lahkuvad Venemaa loodud kontinentaalsest jäähokiliigast KHL. "Praeguses globaalses olukorras pole võimalik hooajaga jätkata," seisis pressiteates.

Seejärel hakkas aga klubi mängijatest ja treeneritest tühjaks jooksma. Enamik nüüdseks endiseid Jokerite liikmeid on leidnud juba uue tööandja. Näiteks peatreener Lauri Marjamäki siirdus juba Soome kõrgliigaklubi Oulun Kärpäti ridadesse.

Jokerit, mis on aastate jooksul tihedalt olnud Venemaa ettevõtjatega seotud, on ka ise Ukraina sõja tõttu kannatanud. Mitmed sponsorid on klubi juurest lahkunud, lisaks on Jokerite peal meeletu avalik surve. Seega pole tulevikus KHL-is mängimine nende jaoks enam lihtsalt võimalik.

Helsingin Sanomat toob välja, et Jokerit ei saa mängida enam ka pikaaegselt koduareenil Hartwall Arenal. Klubi endine suuromanik, Harry Harkimo müüs koduareeni 2013. aastal venelastele Gennadi Timtšenkole ja vendadele Arkadi ja Boris Rotenbergidele. Järgmise aasta suvel lahkus klubi Soome kõrgliigast ning hakkas mängima KHL-is.

Kus hakkab Jokerit edasi mängima?

Kõige loogilisem variant on naasta SM-liigasse, kuid see pole nii lihtne. Helsingin Sanomati teatel pole Jokerit veel Soome liigaga kontaktis olnud ning neil pole ka võimalik end uueks hooajaks enam liigasse registreerida. Väljaande andmetel on Jokeritel järgmine võimalus Soome meistriliigaga ühineda 2023. aasta sügiseks.

"Hetkel ei ole mul mitte midagi kommenteerida," sõnas Jokerite omanik, Soome hokilegend Jari Kurri.

Soome meistriliiga juhatuse esimees Heikki Hiltunen ei ole Jokerite võimalikule naasmisele vastu. "Sõltub sellest, missuguses seisus Jokerit on. Kui nad lisavad linnale nii sportlikku kui kommertslikku väärtust, siis on kõik hästi," rääkis soomlane.

Soome meistriliigas osaleva Helsingi IFK tegevjuht Jukka Valtanen leiab samuti, et Soome pealinn vajab kõrgliigasse uut klubi. Küll aga ei soovi ta Jokeritega kodusaali jagada. "Keegi peaks Hartwall Arena venelastelt kätte saama," rääkis ta. "Enam pole neil ju seda vaja, kui Jokerit (KHL-is) ei mängi."

Lisaks koduareeni leidmisele on Jokeritel vaja koduliigasse naasmiseks SM-liiga litsentsi ning lunastada liiga osakuid 1,8 miljoni euro ulatuses. Kui Jukurit, Sport ja KooKoo kõrgliigaga liitusid, ostsid kõik klubid 1,8 miljoni euro eest osakuid. Seejuures maksid kõik meeskonnad selle eest kohe täismahus ära.

Ennekõike peab Jokerit aga kõrgel tasemel meeskonna kokku panema. Helsingin Sanomati hinnangul läheb selleks tarvis 8-10 miljonit eurot.

Liiga juhatuse esimehe Hiltuneni sõnul ei saa Jokerit praeguste omanikega kõrgliigasse naasta. "Kõik peaks olema läbinähtav," sõnas ta. Hiltunen on Jokerite vastuvõtmiseks valmis, kui klubi peaks selle vastu huvi üles näitama.

60% Jokeritest kuulub Jari Kurrile, 40% aga nikli ja pallaadiumi kaevandusega tegelevale Venemaa firmale Nornickel.

Jaga
Kommentaarid