Seitsmes mängus Eesti jalgpallikoondist esindanud Ainsalu kuulus viimati Eesti meistriliigaklubisse TJK Legion, mis aga sattus rahalistesse raskustesse ning oli väga lähedal Premium liiga kohast loobumisele. 24. veebruari hommikul ärkas Ainsalu Kiievi hotellis, taskus rongipilet Harkovisse, et minna allkirjastama lepingut Ukraina kõrgliigas kümnendat kohta hoidva klubi Harkovi Metallistiga.

"Lendasin Kiievisse. Järgmiseks päevaks oli rongipilet ostetud. Pidin sõitma Harkovisse. Mänedžer helistas samal päeval ja ütles, et sõda on alanud," rääkis Ainsalu Betsafe Live jalgpallipodcastis.

Küsimusele, kas ta ei arvanud Ukrainasse lennates, et see ei pruugi praegusel poliitiliselt teraval ajal kõige parem mõte olla, vastas Ainsalu: "Olin nendega nii palju suhtluses olnud ning seal ka detsembris kohapeal käinud. Sealsed inimesed ütlesid, et nad on kaheksa aastat niimoodi elanud, lihtsalt Euroopa tähelepanu on viimasel ajal nii palju suurenenud. Keegi ei arvanud kohapeal, et kohe läheb sõjaks."

Hommikul ärgates Ainsalu veel sõjategevust oma silmaga ei näinud. Küll aga oli rongijaama ümber juba palju sagimist. "Hommikul, kui ärkasin, rakette veel ei näinud. Nägin, kuidas inimesed igale poole jooksevad. Kuna mul oli rongijaama ääres hotell leitud, läksin kohe hommikul rongijaama. Üritasin aru saada, kas saab kuidagi minema. Aga see ei olnud võimalik. Mida aeg edasi, seda rohkem nägin sõjamasinaid ja siis, kui pimedaks läks, hakkasin rakette ja pauke ka kuulma."

Riigist põgenemisel ulatasid Ainsalule abikäe kohvikupidajad, kes teadsid Eesti mängijat Lvivi aegadest - Ainsalu kuulus 2020. aasta augustist 2021. aasta veebruarini Lvivi PFC ridadesse. "Nad olid kohvikutöötajad, Livist pärit, neil on kohvikukett Lvivis ja Kiievis. Nad siirdusid parasjagu Lvivi. Sain nende peale. Nemad mind teadsid, mina neid mitte," rääkis Ainsalu.

"Meid oli kaubikus koos juhiga viis inimest. Taga ei olnud ruumi. Meil olid seal väiksed taburetid, mis olid sõidu lõpuks katki. Kui sõitma saime, siis oli pleed üle pea ja pikutasid seal, et natukenegi sooja saada."

Kogu "seikluse" kõige ärevamast hetkest rääkides ütles Ainsalu: "Võibolla see, kui nägin esimest korda raketti ja kuulsin plahvatusi. Siis tegin kohe kõne abikaasale ja rääkisin südame puhtaks."

Nüüd on Ainsalu turvaliselt kodus. Kus ta mängima hakkab, olevat praegu veel vara öelda. "Võtan päev korraga. Vaatan, mis siin saab," ütles Ainsalu, kinnitades, et osad Eesti klubid on temaga juba ühendust võtnud.

"Eks näis, kuidas asjad arenevad," lisas ta, välistades siiski Legioni naasmise ja ka Nõmme Kaljuga liitumise, kust ta 2015. aastal Florasse lahkus.

Jaga
Kommentaarid