Ukrainat õigusvastaselt ja põhjuseta rünnanud Venemaa on jäänud ilma juba paljudest spordivõistlustest, näiteks jalgpalli Meistrite liiga finaalist ja F1 etapist.

Maailma võrkpalliliit ei näe aga vähimatki põhjust plaane ringi teha. „FIVB teeb tihedat koostööd Venemaa võrkpalliföderatsiooniga organiseerimaks erinevaid võistlusi, mis on antud sellele riigile, kõik kulgeb plaanikohaselt,” teatas FIVB eile Reutersile. Kusjuures ajakirjaniku spetiifilistele küsimustele ei vastatud, isegi ei vaevutud sõjategevust Ukrainas hukka mõistma.

Küll aga lisati märkus, et alaliit usub, et sporti ja poliitikat ei tohi segada, aga nad jälgivad hoolikalt olukorda kindlustamaks, et võistlustel osalejate jaoks oleks kõik turvaline. Lisaks meeste MM-ile peaks Venemaal toimuma ka nii meeste kui ka naiste Rahvuste liiga mänge ja lisaks rannavolle MK-etapid. 22. veebruaril ehk päev pärast Donetski ja Luganski ametlikku tunnustamist Vladimir Putini poolt hakkas FIVB värbama Venemaal toimuva MM-i jaoks vabatahtlikke.

Ukraina võrkpalliliit saatis eile FIVB-ile ja CEV-ile kirja, kus palus Venemaalt MM ära võtta. Sama meelt on ka Eesti võrkpalliliidu president Hanno Pevkur, kes samuti selle sõnumi saatis. Üleeile oli tal kõne FIVB-i peasekretäriga sel teemal. „Meie tugevaim signaal peaks olema see, et liigutame MM-i mõnda teise riiki!” teatas Pevkur. Samas oli ta skeptiline selle suhtes, kas rahvusvahelistel alaliitudel jätkub otsustavust kõrvaldada Venemaa klubid eurosarjadest.

Pevkuri teada pidi täna FIVB-is toimuma nõupidamine. Ilmselt tuleb surve MM-i liigutada ka osalejate poolt, näiteks teatas juba Prantsusmaa koondise tähtmängija Earvin N’Gapeth, et tema Venemaal toimuval MM-il ei kavatse osaleda.

Tartus toimub neil päevil võrkpalli Balti liiga finaalturniir. Võõrustaja Tartu Bigbank on otsustanud kogu piletitulu annetada Ukraina heaks. Enne poolfinaali paluti publikul tõusta, näitamaks, et me oleme koos Ukrainaga. Lisaks Eesti, Läti ja Leedu lipule on lae alla tõmmatud ka Ukraina lipp.

Täna kell 15 lähevad Tartus A Le Coqi spordisaalis pronksimatšis vastamisi Pärnu ja leedulaste Gardždai Amber-Arlanga. Kolm tundi hiljem alustavad heitlust kulla nimel Bigbank ja TalTech.

Pärnu ukrainlasest nurgaründaja Boriss Žukov ei tahtnud poolfinaali järel midagi rääkida mängust, vaid tegi üleskutse valitsusjuhtidele. „Ma palun kõiki Euroopa riike, palun tapke Venemaa majandus!” palus Žukov, kelle arvates võib Venemaa muidu muutuda järgmiseks Põhja-Koreaks. „Minu ja mu tüdruksõbra pered magavad Harkovis varjendis, kuna ohtlik on olla korteris. Kogu aeg olen telefonis, vaatan uudiseid. Maganud olen vaid tunni...”

Žukovi jaoks on raske kuulata Putini jutte ukrainlaste „vabastamisest” ja sellest, kuidas ollakse venelastega vennad. Ta ei oska öelda, kas läheb Ukrainasse tagasi, kui Putin okupeerib Kiievi ja muudab riigikorda või peab uue kodumaa leidma.

„Ma armastan Ukrainat nii väga, aga kui Putin selle vallutab, siis see pole enam minu riik. Ma armastan nii väga... Ta räägib, et me oleme vennad, oleme vennad.... Moskvas on 12 miljonit inimest, eile kogunes keskväljale 2000-3000 (sõja vastu meelt avaldama – M. R.). Siit edasi me vennad ei ole.”

Venemaa rannavollekoondise treeneri Rivo Vesiku hoolealune Vjatšeslav Krassilnikov võttis sotsiaalmeedias samuti sõja teemal sõna ja mõistis selle hukka.

"Kõik, mis ma saan nüüd teha, on mitte olla vait," kirjutas ta üleeile, kui Venemaa oli alustanud Ukraina linnade pommitamist. "Ma tõesti soovin, et ma poleks täna üles ärgates pidanud tundma hirmu maailma tabanud uudiste pärast. Mu esimesed mõtted olid: "See ei saa juhtuda!" Muretsen kogu südamest Ukraina rahva pärast. Sõjaõudused peaksid tsiviliseeritud maailmas püsima ekraanidel ja lehtedel. Ei sõjale."

Jaga
Kommentaarid