Oleme riigieelarve erakorraliste toetuste toel toonud viimastel aastatel Eestisse mitmeid maailmatasemel tippvõistlusi nagu näiteks ralli WRC-sarja MM-etapp, võrkpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniir, iluuisutamise Euroopa meistrivõistlused jne See on ühtpidi kompliment meie sportlastele, teisalt aga väljakutse riigina rahvusvahelisel areenil silma paista. Valitsus peaks selliseid võimalusi igakülgselt toetama, mitte taotlustele negatiivset fooni looma. Väikeriigina on olnud meie tugevuseks paindlik tegutsemine, peaksime samasugust suhtumist näitama ka ootamatult süllelangenud võimaluste ärakasutamises.

Tennist harrastab maailmas ligi 600 miljonit inimest, naiste seas on tegemist populaarseima spordialaga. Selles, et aeg sellise turniiri korraldamiseks on erakordselt soodne, ei kahtle vist keegi. Huvi meie liidrite Anett Kontaveidi ja Kaia Kanepi tegemiste vastu on haripunktis ning kodune turniir oleks heaks hüppelauaks meie tulevikutegijatele.

Ka Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse analüüs toetab WTA turniiri korraldamist. Sündmusel on pikaajaline mõju Eesti tuntusele ja kuvandile, mis on suurem kui ürituse otsene majanduslik kasu. Tegemist on rahvusvahelise üritusega, mis suurendab Eesti tuntust, nähtavust välismeedias ning mõjutab positiivselt kogu Eesti kuvandit suursündmuste korraldajamaana. EAS toob oma ülevaates välja, et 2020. aasta Fed Cupi võistlus tõi Eestisse 400 Läti tennisefänni, kes veetsid siin keskmiselt neli päeva. Eeldatavalt toob WTA turniir Eestisse vähemalt 3-4 korda rohkem väliskülastajaid eri riikidest (Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Venemaa jm). Tuleb arvestada, et rahvusvahelisi spordivõistlusi külastab keskmisest maksujõulisem ja keskmisest suurema kulutamisvalmidusega külastaja.

Ka tugevate traditsioonidega Tartu maraton oli kunagi vaid Eesti suusatajatele suunatud rahvaspordiüritus. Korraldajate pingutuste tulemusel on aga tänaseks tõustud Worldloppeti, Estoloppeti ja Russialoppeti kalendrisse ning profisarja Visma Ski Classics Pro Tour. Exceli-tabeli usku reformierakondlane võib aga küsida: kas meil on mõtet suusapidu toetada, kui parim eestlane sai alles 47. koha? Karm tõde on see, et vangid liiguvad Eestis igapäevaselt rohkem kui meie lapsed ja seepärast peame kinni haarama igast võimalusest, mis soodustavad tervislike eluviiside edendamist.

Spordivaldkond on tõusnud järjest olulisemaks turunduskanaliks. Logode eest jalgpalliklubide särkidel ollakse valmis maksma hiigelsummasid, rattamaailma suursündmuse Tour de France'i esimeste etappide korraldusõigust taotlevad igal aastal mitmed riigid, Austraalia valitsus toetas 2021. aastal tennise suure slämmi turniiri 2,8 miljoni euroga ning Euroopa riigid näevad vaeva, et saada enda pinnale USA profiliigade NBA ja NFL-i mänge.

Kell tiksub, hiljemalt teisipäevaks peab valitsus langetama otsuse. Keskerakonna toetus on olemas. Teeme ära!?