15-aastasele Valijevale anti esmaspäeval spordikohtust luba Pekingi olümpial võistlemist jätkata, kuigi tema proovist leitud trimetasidiin on antidopinguagentuuri (WADA) keelatud ainete nimekirjas. Venelanna andis saatusliku dopinguproovi 2021. aasta detsembri lõpus, kuid Venemaa antidopinguametnikud teatasid, et said tema positiivsest tulemusest teada alles eelmisel nädalal.

The New York Timesi poolt läbi vaadatud ja ärakuulamisel osalenud isiku poolt kinnitatud dokumentide kohaselt leidis Valijeva proovi uurinud Stockholmi laboratoorium tõendeid ka kahe teise aine kohta, mida kasutatakse südameraviks, kuid mis ei ole keelatud ainete nimekirjas. Valijeva märkis need ravimid – hüpokseeni ja L-karnitiini – isegi dopingukontrolli blanketile.

L-karnitiini kasutamine on keelatud vaid suures koguses ja juhul, kui seda manustatakse süstimise teel.

Trimetasidiini esinemine Valijeva proovis võis olla viga, on väitnud Venemaa ametnikud. Kuid mitme aine avastamine tippsportlase, eriti nii noore sportlase kui Valijeva proovist, on prominentse antidopinguametniku sõnul väga ebatavaline.

"See on ainete kolmekordne mõju – millest kaks on lubatud ja üks mitte," ütles USA antidopinguagentuuri tegevjuht Travis Tygart. Ta lisas, et sellise kombinatsiooni kasutamine on suunatud "vastupidavuse suurendamisele, väsimuse vähendamisele ja hapniktarbimise tõhususe suurendamisele".

Teisipäeval oli rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) juhatuse liige öelnud ajakirjanikele, et Valijeva dopinguproovi positiivne tulemus võis tuleneda saastumisest südameravimiga, mida tema vanaisa oli võtnud. Pakuti välja teooria, et nooruke venelanna võis vett juua klaasist, mida kasutas tema vanaisa.

9. veebruaril Venemaa antidopinguametnikega kohtumisel oli Valijeva ema öelnud, et tema tütar võttis hüpokseeni südame "variatsioonide" tõttu.

Valijeva vanaisa ei andnud Venemaal esialgsel ülekuulamisel tunnistusi, kuid spordikohtu dokumendi kohaselt esitas ta autos filmitud video. Dokumendis öeldakse, et vanaisa ütles videos, et kasutab trimetasidiini perioodiliselt ja näitas kaamerasse ravimipakki. Valijeva ema kinnitas oma ütlustes Venemaa antidopinguagentuurile, et vanaisa oli noore iluuisutajaga igapäevaselt treeningutel kaasas käinud ja viibis Valjieva juures kuni ema töölt saabumiseni.

Dokumendi kohaselt on Valijeva dopingukontrolli blanketil deklareerinud kolm ainet: lisaks L-karnitiinile ja hüpokseenile Supradyn, mis on immuunsust tugevdav toidulisand.

Maailma antidopinguagentuur keeldus New York Timesile kommentaaride andmisest. Ka Venemaa antidopinguagentuur (RUSADA) ei vastanud kommentaaripalvele.

Valijeva asus eile peetud lühikavaga naiste üksiksõitu juhtima ja võib neljapäeval sõidetava vabakavaga kindlustada endale Pekingist teise olümpiakulla.