Kuldmedali võitis 12. kohalt startinud norrakas Jörgen Graabak, kaksikvõidu tagas Norrale Jens Luraas Oftebro (+0,4). Finišiheitlusega jäeti kolmndaks jaapanlane Akito Watabe (+0,6). Ilves kaotas võitjale minutiga.

Ilves püsis esimestel kilomeetril medalikonkurentsis, sõitis siis mõnda aega esikolmikut jälitanud seltskonnas kohtadel viiendast 13.-ni, kuni paar kilomeetrit enne lõppu liikus esikaheksa püüdmatult eest. Raskustest hoolimata suutis Ilves ülejäänud konkurentidest esimesena finišijoone ületada, sõites end ühtlasi nii pildituks, et viidi intervjuusid andmata olümpiakülla taastuma.

Esikümnesse jäämisega täitis Ilves ühtlasi ühe olulise eesmärgi: üheksas koht tagas talle vähemalt järgnevaks kaheksa aastaks Eesti Olümpiakomitee B-kategooria toetuse ehk 1600-eurone brutopalk, 1400 eurot ettevalmistusraha ja 1400-eurone treeneri töötasu kuus.

Suusahüpped:

Pekingisse saabudes positiivse koroonaproovi andnud ja karantiinihotelli viidud Ilves lendas suure mäe võistlusel 140 meetri kaugusele ja teenis 128,7 punkti. See oli täpselt sama punktisumma, mis jaapanlasel Ryoto Yamamotol.

Liidrikoha hõivas sarnaselt Ilvesele pikalt karantiinis istunud Jarl Magnus Riiber. Norrakas lendas 142 meetri kaugusele ja sai 139,8 punkti. 10 km suusasõidu eel juhib Riiber Ilvese ja Yamamoto ees 44 sekundiga.

Eestlasest vaid kolme sekundi kaugusel on sakslane Manuel Faisst, jaapanlane Akito Watabe kaotab küme sekundiga. Kuues, seitsmes ja kaheksas on austerlsed Franz-Josef Rehrl (+1.12 liidrist), Mario Seidl (+1.21) ja Johannes Lamparter (+1.27), üheksas sakslane Julian Schmid (+1.35) ja kümnes norralane Jens Luraas Oftebro (+1.47).

Pekingist juba ühe kulla teeninud sakslane Vinzenz Geiger hüppas 122 meetrit, teenis 106,0 punkti ja kaotab suusasõidu eel Riiberile kaks minutit ja 15 sekundit. See annab talle 14. stardikoha.

„Hüpe oli hea, aga võinuks olla parem,“ kommenteeris Ilves. „Tõukasin võib-olla veidi vara. Närvi sees pole, väga vaba tunne on, sest saan teha kõike, mida tahan. Vaatame, mis suusarajal saab.“

10 km suusasõit:

Liidrina startinud Riiber tegi suusadistantsi esimese ringi lõpus (2,5 km) suure prohmaka, kui sõitis kogemata finišikoridori ja kaotas sellega vähemalt paarkümmend sekundit. Norrakas suutis liidrikohta hoida 3,5 kilomeetrini, mil Watabe ja Faisst ta kinni püüdsid. Ilves ei suutnud nendega kahjuks kaasa minna ja jätkas Yamamotoga 4.-5. kohal.

Poolel maal olid eestlase kinni püüdnud Lamparter ja Rehrl. Kuuendaks kilomeetriks sõitis Lamparter jälitajate grupil eest ja püüdis liiderkolmiku kinni. Riiber kukkus juhtnelikust välja paar kilomeetrit enne finišit ning viimasel kilomeetril jõudsid juhtgruppi norralased Jörgen Graabak ja Jens Luraas Oftebro.

Finišiheitluses näitas kõige kiiremat jalga 12. kohalt alustanud Graabak, kelle järel tagas Norrale kaksikvõidu Oftebro (+0,4). Pronksi sai Watabe (+0,6). Ilves lõpetas üheksandal kohal ja kaotas võitjale täpselt minutiga. Vahetult eestlase ees lõpetas Riiber (+38,9).

Lõpptulemused:

Suusahüpete tulemused:

Võistluse eel:

Pekingisse saabudes positiivse koroonaproovi ja karantiinihotelli paigutatud Ilves pääses vabadusse laupäeval ning on kahevõistluse ametlikel treeningutel näidanud pikki hüppeid. Eile hüppas Ilves esimeses treeningvoorus 134,5, teises 136,5 meetrit. Pikima hüppe tegi sakslane Manuel Faisst, kes lendas 136,5 meetri kaugusele.

Pühapäeval näitas Ilvese pikimat õhulendu nii esimeses (130,5 m) kui ka kolmandas (130 m) treeningvoorus.

Otseblogi: