Täna (homme) toimub Pekingi olümpia hüppemäel ja suusarajal huvitav eksperiment, kui koroonat põdenud ja tosin päeva isolatsioonis viibinud Ilves tuleb suure mäe kahevõistluses starti. Ja Ilves tuleb, nagu väidavad teda juhendavad Norra koondise treenerid, hüppab igal juhul ja siis vaatab edasi.

Oleks Ilves tõesti kümme päeva pelgalt karantiinihotelli toas konutanud ja kaloreid sisse söönud – olümpiakülast toodi talle puuvilju, magusat ning muud head ja paremat, et energiat oleks –, siis poleks lootustki, et ta kõrgel asuvatel suusaradadel ja vähese hapnikuga õhus midagi korda saata suudaks. Ent Ilves pole niisama vedelenud, vaid jõudsalt trenni vihtunud.

Kristjan Ilvesel oli hotellis nii velotrenažöör kui ka libisemislaud.

Ei tasu naiivselt arvata, et Ilvese ainus treening on olnud päevas viis kilomeetrit toas edasi-tagasi jalutamist, kätekõverdused ja kükist üleshüpped. Või kas keegi usub, et norralased jätavad kahevõistluse valitseja Jarl Magnus Riiberi hätta ega organiseeri talle harjutamiseks vahendeid? Ja samal ajal ka Ilvesele, sest Norra koondis on ju ühtne?

Ilvesel oli hotellis nii velotrenažöör kui ka libisemislaud – see, millel kiiruisutajad villastes sussides imitatsiooniharjutusi teevad. Mõistagi ei saa sadulas pedaalides või uisulaual, kus osaliselt töötavad teised lihased, jäljendada suusatamist, kuid füüsist ja toonust aitavad mõlemad instrumendid tugevana hoida.
Kristjan Ilvesel on vähemalt Pekingi hüppemäel kõik korras.

Pärast isolatsioonist pääsemist kihutas Ilves samal õhtul suusarajale. Olulist infot temalt ega treeneritelt ei laekunud, ehkki Norra kahevõistluse spordidirektori Ivar Stuani sõnul olevat Ilves lumel suisa lennanud. Kindlasti andis mingit tagasisidet ka esmaspäevaõhtune suusatrenn, ent kui põhjapanevaid järeldusi sellest teha saab, on iseasi. Ilvese otsene juhendaja Jan Schmid kinnitas, et esikohal on sportlase tervis: „Mõttetu on hooaega või karjääri rikkuda, kui miski tundub olevat valesti. Kui Ilves teisipäeval võistleb, siis on ta selleks valmis, aga ilmselt mitte parimas vormis.”

Hüppevorm on igavene

Pika hotellitoas istumise tõttu võib suusavormist rohkem või vähem kaduma minna, kuid tundub, et õhulendudele on isolatsioon kas just kasuks, aga igal juhul mitte kahjuks tulnud. Enne esimest hüppetrenni ütles Schmid, et Ilves on mäel hea, ja ta oligi. Pühapäeval, kui seal ei harjutanud kaugeltki kõik kahevõistlejad, sai Ilves kahes voorus kirja parima ja ühes paremuselt teise tulemuse. Esmaspäeval oli hüppemäel kogu paremik ning Ilves näitas taas kõrget klassi – ta tegi kaks hüpet ning sai esimese ja teise tulemuse. Pole paha, ütleksid klassikud.

Paraku ei tähenda vägevad õhulennud lõppkokkuvõttes vähematki, sest kohad saavad selgeks suusarajal. Tore oleks, kui Ilves teeks kaasa eksperimendi „Tosinapäevasest isolatsioonist olümpiale” teisegi osa ehk läheks murdmaad vallutama. Loodetavasti läheb. Igatahes rääkisid norralased, et ka Riiber tormab võistlustulle, kuigi pääses karantiinist eelmise päeva õhtul. Heakene küll, Ilves pole Riiber, aga üritada võiks ja suusarajalt saab alati maha astuda, kui raskeks läheb.

Suure mäe kahevõistluse hüpped algavad teisipäeval Eesti aja järgi kell 10, murdmaale starditakse kolm tundi hiljem.