8. veebruaril selgus, et 15-aastane Valijeva oli andnud detsembri lõpus Venemaa meistrivõistlustel positiivse dopinguproovi, mis sisaldas trimetasidiini (südameravim) jälgi. Reeglite kohaselt hakkas seejärel Valijevale automaatselt kehtima ajutine võistluskeeld, mille Venemaa antidoping päev hiljem pärast sportlase ülekuulamist tühistas. Seejärel kaebas venelaste otsuse spordikohtusse rahvusvaheline olümpiakomitee.

“Kordan veel kord: me ei kahtle oma sportlase [Valijeva] aususes. See juhtum nõuab hoolikat kaalumist, sest kogu see metsik lugu tekitab liiga palju küsimusi," sõnas Gorškov, vahendab sports.ru.

"Välja tuleb selgitada ühelt poolt kõik juhtunu asjaolud, teisalt aga see, mis sai 25. detsembril võetud dopinguproovist ligi pooleteise kuu jooksul pärast välismaale saatmist," lausus alaliidu juht. Valijeva proovi analüüsiti Stockholmi laboris.

"Omalt poolt osutame sportlasele igakülgset abi. Tema õiguste ja huvide kaitsmiseks on sellesse juhtumisse kaasatud kvalifitseeritud juristid,“ lisas Gorškov.

Venemaa antidoping (RUSADA) on teatanud, et proovi analüüsimine võttis kauem aega koroonaviiruse tõttu.

"RUSADA sai info halva analüütilise leiu kohta 7. veebruaril, kui meile laekusid laborist andmed. Viivituse põhjuseks oli COVID-19 viiruse uus laine, mis tingis haigestumised laboritöötajate hulgas ja karantiinireeglite karmistamise," teatas RUSADA oma avalduses.

Valijeva toetuseks on sõna võtnud ka Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov. "Me igal juhul toetame Kamila Valijevat ja julgustame kõiki teda toetama. Meil on Kamilale selge sõnum: ära peida ennast, sa oled Venemaa naine. Mine võistle ja näita kõigile koht kätte!" sõnas Peskov Kremli pressiteate vahendusel.

"Oleme kindlad, et tegemist on arusaamatusega. Las meie spordiametnikud teevad oma tööd ja selgitavad välja, mis juhtus. Mõistagi tekitab küsimusi, miks Valijeva proovi tulemus praegu avalikkuse ette toodi," lisas Peskov.