Päeval, mil Venemaa võitis Pekingi olümpial iluuisutamise võistkonnavõistluse, selgus, et kulda suurima panuse andnud 15-aastane superstaar Kamila Valijeva detsembris antud dopinguproovist leiti keelatud aine trimetasidiini jälgi. Vastavalt reeglitele hakkas Valijevale automaatselt kehtima ajutine võistluskeel, mille proovi tellija, Venemaa antidoping, pärast sportlase ülekuulamist tühistas.

Seepeale andis Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) asja spordikohtule (CAS) menetleda. CAS teatas, et teeb otsuse veel tänase päeva jooksul ehk laupäeval. 15. veebruaril alustavad naisüksiksõitjad olümpiavõistlusi ja CAS-i otsusest sõltub, kas Valijeva pääseb starti ja Venemaa säilitab võistkonnavõistluse kullad.

Selline on siis algseis, aga mis saab edasi? Venemaa spordijuristid, kes Valijevat kaitsevad, kuulutasid, et neiul pole aimugi, kuidas trimetasidiin, mida proovis oli väike kogus, tema organismi sattus.

Seega on Valijeva kaardid täpselt samad, kui meie maadlejal Heiki Nabil, kes väitis, et letrosool jõudis tema kehasse juhusliku saastumise tagajärjel. Paraku ei suutnud Nabi Eesti antidopingu distsiplinaarkomisjoni selles veenda, ning talle määrati kaheaastane võistluskeeld. Nabi probleem peitus selles, et vastavalt Rahvusvahelise antidopingu (WADA) reeglitele on tal kohustus selgitada täpselt, millal ja kus saastumine toimus. Paraku käis Nabi lauale kolm võimalikku varianti, aga see ei aidanud. „Nabi ei tõendanud, et aine sattus tema organismi juhuslikult,” selgitas distsiplinaarkomisjoni juht Margus Mugu. „Sellest ei piisa, et konstrueeritakse hüpoteetilisi skeeme.”

Valijeval on erinevalt Nabist aga kasutada üsna jäme õlekõrs. Nimelt on ta noorem kui 16 ja seega „kaitstud isik”, keda WADA reeglite järgi koheldakse erinevalt teistest ja seda: „... lähtudes arusaamast, et sportlane, kes on teatud vanusest noorem, ei pruugi olla suuteline mõistma koodeksis sisalduvate tegude keeldu.”

Ja nüüd peamine... Kaitstud isik ei pea tõendama, kuidas juhusliku saastumise korral keelatud aine organismi sattus. Ehk siis spordikohus kas usub Valijevat või mitte. Kusjuures kaitstud isikute puhul on karistused väiksemad ja neile võib määrata ka noomitus võistluskeeldu kohaldamata.

Saksamaa portaal Sportschau kurjutas allikatele tuginedes, et Venemaa iluuisutajaid on viimasel ajal abistanud arst Filipp Švetski, kes sattus enne 2008. aasta Pekingi suveolümpiat dopinguskandaali, kui sõudjad vahele jäid ja ta kogu süü enda peale võttis.

Asjaga olevat seotud ka Venemaa iluuisukoondise kuulus treener Eteri Tutberidze. Allikad väitsid Sportschaule, et Tutberidze korraldatud treeninglaagrites jagati sportlastele tablette, mis olevat vitamiinid, kuid millised, seda treener ei olevat täpsustanud ka küsimise peale.x

Venemaa juristid arvavad, et Valijeva võimalused puhtalt pääseda on 50% või ehk isegi paremad. Ent, nagu WADA reeglid ette näevad, võetakse igal juhul pihtide vahele treenerid ja taustajõud, kel on kohustus kaitstud isiku eest vastutada.