2006. aastal Torinos, 2010. aastal Vancouveris ja 2018. aastal Pyeongchangis olümpiavõitjaks kroonitud White jäi 2014. aastal Sotšis esimesena medalita ning sama saatus tabas teda ka nüüd Pekingis.

White alustas enda kohta ebaõnnestunud katsega, mis andis talle 72,00 punkti ja avavooru järel neljanda koha. Teises voorus parandas White tulemust 85,00 peale, kuid neljandalt positsioonilt kõrgemale see teda ei aidanud. Viimases voorus läks 35-aastane ameeriklane veelgi rohkem riskeerima, kuid kukkumisega lõppenud sõidu eest teenis ta kõigest 14,75 punkti.

Selle võistlusega sai White’i värvikas karjääri ka läbi. Lubaduse sportlaskarjäär lõpetada andis ta juba enne Pekingi olümpiamänge.

„Olin olümpiamängude eel Austrias. Sealne renn ei olnud parimas seisukorras. Pealegi tundsin, et mulle teeb muret hüppeliiges, samuti ei ole parimas korras eelmisel suvel opereeritud põlv ja ühtlasi vigastasin ma hiljuti selga. Samal ajal hakati mäge sulgema, minu ümber ei olnud enam kedagi ja päike hakkas loojuma. Sel hetkel jõudis mulle kohale, et need on selged märgid ja on aeg profispordiga hüvasti jätta,” rääkis White Pekingis pressikonverentsil, miks ja kuidas ta otsustas, et Pekingi start jääb tema karjääri viimaseks.

„See oli väga kummaline, kuid samal ajal ka rõõmus hetk. Meenutasin tehtut ja mõtlesin, et järgmisel korral siia tulles ei pea ma enam uute trikkide õppimise pärast muretsema. Edaspidi lihtsalt naudin suusakuurordi võlusid ning sõidan vahelduseks ka mõnel muul rajal peale rennisõidu oma,” meenutas White pöördelisi momente. „Muutusin väga emotsionaalseks. Helistasin sõpradele, lähedastele ja mänedžerile, et nüüd on kõik. Nad kõik nõustusid minuga. Vaatame nüüd, mis elul mulle veel pakkuda on.”

Ebaõnnestunud viimase laskumise järel olid White’il ka pisarad silmas ning emotsionaalne oli ta ka pärast intervjuusid jagades.

„See on nüüd kõik. Olen äärmiselt tänulik, et sain täna siin olla ja olen väga uhke Ayumu (Hirano), Scotty (Jamesi) ja Jan (Scherreri) üle. Nad on suurepärased lumelaudurid,” kiitis White võistluse järel teda edestanud konkurente.

„Mul on Scottyst kahju. Tean, et ta on hõbemedali üle õnnelik, kuid ta tahtis kulda. Ayumu pani aga tähtsal hetkel kokku elu parima sõidu. Olen tema üle uhke,” lisas White. „Soovin, et oleksin oma viimasel laskumisel suutnud kukkumist vältida, kuid mul oli jalaga probleeme. See valmistas mulle kõikide laskumiste ajal muret. Ma ei teagi põhjust. Võib olla tundsin pinget, võib olla olin aga väsinud.”

„Minust käib praegusel hetkel läbi väga palju emotsioone. Publik ergutas mind ja teised sportlased ütlesid mulle häid sõnu. Olen väga õnnelik,” lisas pisaratega võidelnud White. „Tänan lumelauasporti südamest. See on olnud minu elu armastus. Nüüd jälgin ma huviga, kuhu spordiala edasi areneb.”

Olümpiavõitjaks krooniti 23-aastane jaapanlane Ayumu Hirano. Hirano oli olümpiavõidule lähedal juba neli aastat tagasi Pyeongchangis, kuid toona napsas White viimase katsega tema nina alt kulla.

Hirano oli poodiumi teisel astmel ka 2014. aastal Sotšis. Toona krooniti olümpiavõitjaks Šveitsi esindanud venelane Iouri Podladtšikov.

Hirano võiduskooriks märgiti viimasel laskumisel teenitud 96,00 punkti. Enne seda oli ta 91,75-ga teisel positsioonil. Hõbemedali teenis austraallane Scotty James, kes kogus 92,50 punkti ning pronksi šveitslane Jan Scherrer 87,25-ga.

Tulemused:

1. Ayumu Hirano (Jaapan) 96,00 punkti
2. Scotty James (Austraalia) 92,50
3. Jan Scherrer (Šveits) 87,25
4. Shaun White (USA) 85,00
5. Taylor Gold (USA) 81,75
6. Valentino Guseli (Austraalia) 79,75