4. veebruaril algav Pekingi taliolümpia on esimene, kus peetakse suusaalasid täielikult vaid kunstlume peal, mida toodavad 100 lumegeneraatorit ja 300 lumekahurit.

"See pole mitte ainult energia- ja veemahukas - lume sulamise aeglustamiseks kasutatakse sageli kemikaale -, vaid sellega luuakse pinnas, mis on võistlejate sõnul ettearvamatu ja potentsiaalselt ohtlik," kirjutatakse Inglismaa Loughborough ülikooli spordiökoloogia teadlaste ja keskkonnaliikumise Protect Our Winter ühises aruandes.

Uurimuse kohaselt võivad eelseisva olümpia kaks korraldajalinna Peking ja Zhangjiakou kasutada lumemasinates umbes 49 miljonit gallonit keemiliselt töödeldud vett. Hiina on korduvalt väitnud, et lume valmistamiseks kasutatakse ainult looduslikke sademeid ja ringlusse võetud vett, kuid sellega seataks ohtu nende regioonide niigi napid ressursid.

Teadlaste sõnul on kogu lumesporditööstus ohus, sest kliimamuutuste tõttu jääb looduslikku lund ja lume tootmiseks vajalikku vett paljudes paikades järjest vähemaks.

"Lumevaesed hooajad ja kuurortide niigi madala lumetaseme kiire sulamine on praegu paljude asjaosaliste jaoks norm. Risk on selge: inimese tekitatud kliimasoojenemine ohustab talispordi pikaajalist tulevikku ning vähendab taliolümpia jaoks sobivate kliimatingimustega võõrustuspaikade arvu," lisatakse raportis.

Teadlaste hinnangul võib 21-st paigast, kus alates 1924. aasta Chamonix' olümpiast talimänge on peetud, 2050. aastaks alles jääda vaid 10 kohta, mis oleksid kliima poolest sobilikud ja kus loodusliku lume hulk oleks sellise suurvõistluse pidamiseks piisav.

Chamonix ise on juba liigitatud riskipaikade hulka koos mitmete linnadega Norras, Prantsusmaal ja Austrias. Teiste seas on "ebausaldusväärseks" hinnatud sellised olümpialinnad nagu Vancouver, Sotši ja Squaw Valley Ameerika Ühendriikides.