Endine tippsportlane, Eesti murdmaasuusakoondise liige nii olümpiamängudel (2010) kui ka maailmameistrivõistlustel (2011, 2013) töötab Šveitsis alates 2018. aasta suvest. Kõik algas ühest Instagrami postitusest, mis kulmineerus väga põhjaliku töövestlusega. Muide, Einaste küsitlejaks oli kahevõistleja Allar Levandi omaaegne suur konkurent.

Šveitsi koondise juurde pääsemine oli kui muinasjutt. Eelnevalt oli Einastel aastane treeneritöö kogemus Austraalia koondise juurest, aga Šveits on hoopis teine tera.

Tema esimesse treeningrühma kuulus koheselt ka neljakordne olümpiakuld ja neljakordne MK-sarja üldvõitja Dario Cologna. Kui šveitslased valisid sajandi sportlast, pääsesid rahvahääletuse tulemusel lõppvooru Roger Federer ning Cologna. Ja ühtäkki sellise legendi treener. Mis tunne on?

„Ega esimesed päevad ja esimesed kontaktid ülemäära sõbralikud polnud või ütleme nii, et ülemäära avatud,“ meenutab Einaste. „Aga paari nädalaga tekkis usaldusväärne kontakt, suutsin end tõestada. Sealt alates on läinud meil väga sujuvalt ja üksteist mõistvalt. Kokkuvõttes läks ikkagi tunduvalt valutumalt, kui ma oleks osanud oodata.“

2020. aastast on eestlane Šveitsi meeste murdmaasuusakoondise peatreener, mis näitab nii mõndagi.

Pekingis on eesmärgiks medal.

„Kui medalit ei tule, on meedia pilgud suunatud treenerile. Eks ma elan selle teadmisega,“ on Einaste vastutuseks valmis.

Meeste poolel on suurimad ootused seotud teatesõidu ja otseloomulikult Dario Colognaga, naistel võiks edu tuua sprint ja sprinditeade. Naiste medalivõimalused on ehk isegi suuremad kui meestel.

Päris saate lõpus saavad kuulajad teada, mida „hullu“ lubas Kein Einaste abikaasa, rootslanna Maria Gräfnings oma sõbrannale 2006. aastal? Õnneks oli Marial julgust ja otsustuskindlust õigel hetkel ammusest lubadusest taganeda. Head kuulamist!

Vestlust veab Ivar Jurtšenko.

1x
00:00