Viiel korral maailmameistriks kroonitud Ahonen tunnistas, et alkohol meeldis talle juba noorena. Alkoholism, mille ta nüüd avalikkuse ette tõi, ei ole tema lähedaste jaoks uudiseks.

"Ma ei ole seda saladuses hoidnud. Perekond, sõbrad ja tuttavad on seda juba ammu teadnud. 2013. aastal panin pudelile vabatahtlikult korgi peale. Enne seda teadsin, et see (joomine – toim) pole mõistlikkuse piirides ja see hakkas minu elus paljusid asju mõjutama. 2013. aastal otsustasin, et ma olen nii kõva mees, et ma suudan joomata olla, kui tahan," ütles Ahonen Valavuori saates.

Ahonen püsis kainena kaheksa aastat, kuni mullu kevadel sõprade juures taas napsitama hakkas.

"Enne seda arvasin, et olen tark ja täiskasvanud, suudan olukorda kontrolli all hoida. Kui esimene õlu oli joodud, selgus, et midagi polnud muutunud. Jätkasin täpselt sama rida nagu kaheksa aastat varem. Ma tundun selles ametis ikka professionaal olevat. Kevade jooksul sai selgeks, et kui oled kord alkohoolik, oled alati alkohoolik. Põrgu läks lahti. Hakkasin mõistma, et olen alkoholi ees jõuetu," rääkis 44-aastane Ahonen.

Nüüd ravib kuulus suusahüppaja oma alkoholismi regulaarselt vähemalt kord nädalas saatusekaaslaste abil.

Ahonen ei osanud spekuleerida, milline võinuks olla tema karjäär, kui ta poleks alkoholi tarvitanud. "Paljudel juhtudel toimib joomine ka motivaatorina – mis muidugi pole põhimõtteliselt õige. Kui ta oli paariks päevaks kõva pöörde üles tõmmanud, oli see motivaator. Peale seda tegin taas rohkem trenni. Kuni tuli järgmine pööre ja siis jälle pingutasime veelgi rohkem."