Enne turniiiri olid suuremateks jututeemadeks viiruse mõju võistlustele, koduvõistkond Ungari käekäik ja kas keegi suudab Taani ülemvõimu murda. Praeguseks on nendest selge vaid see, et võõrustavate riikide needus Euroopa meistrivõistlustel jätkub ning Ungari pidi juba esimese faasi järel kohvrid pakkima.

Kui enne meistrivõistlusi ennustas enamik eksperte koduvõistkonnale medalit, siis 20-tuhande pealise publiku ees mänginud Ungari mehed tunnistasid ka ise, et alates esimesest kohtumisest olid nende närvid liiga pingul. Ja nii jäädigi üllatuslikult alla Hollandile, kes jõudis esimest korda riigi ajaloos alagrupifaasist edasi. Koduvõistkonna esitused ei paranenud vaatamata napile võidule Portugali üle ning nii lõppeski nende turniir väga varases faasis.

"Mulle on silma jäänud Holland ja Island. Holland just oma muinasjutuliku edu ja ka ilusa mängupildi tõttu. Island on meeldinud isiklikult pikalt ning nad on oma meeskonda ehitanud juba mitu aastat ja
seetõttu loodan, et neid saadab edu. Muidugi natukene üllatav, et Ungari kodus välja langes, aga samas oli tegemist raske grupiga. Eks seal oligi keeruline ennustada, kes edasi saab. Alles teistkordselt EM-finaalturniiril osalevad Hollandi mehed valmistasid imelise üllatuse. Nende poolt tooks välja just Kay Smitsi, kes on teinud väga kõva turniiri," alustas Liiva.

Turniiri alustanud kahekümne neljast võistkonnast jätkavad neljapäeval kaksteist parimat, kellest kaotuseta jätkavad Taani, Island, Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania ja Venemaa. Kusjuures hispaanlased tegid algfaasis ajalugu, kui neist sai esimene võistkond, kes on püsinud Euroopa meistrivõistlustel kaotuseta 15 mängu järjest. Enne turniiri enamiku poolt võitjaks ennustatud Taanile ei ole samuti keegi veel tõsist vastupanu osutada suutnud. Sakslastele saab vahegrupp olema tõeliselt raske, kuna võistkonnas on suured probleemid maailmas leviva viirusega ning vahepeal oli isegi oht, et võistkond loobub edasisest osalemisest.

Eesti lähinaabritest osalesid kontinendi parimate selgitamisel leedukad, kelle teekond vaatamata kõvale vastupanule lõppes alagrupifaasis. Kuigi võideldi austusväärselt, tuli siiski tunnistada Norra, Slovakkia ja Venemaa paremust. Pärast turniiri pani ameti maha ka Leedu treener Mindaugas Andriuška. Kerge üllatuse on valmistanud venelased, kellele nii tugevat algust ei ennustatud, kuid Norra võitmise järel, ütles nende juhendaja Velimir Petkovic, et nad võivad kõiki alistada.

"Üldistest tulemustest võib öelda, et favoriidid on oma kohustuslikud võidud ära võtnud. Positiivne on see, et leedukad ei jäänud minu silmis häbisse see turniir. Nad näitasid häid esitusi vaatamata vähesele finaalturniiride kogemusele. Isiklikust vaatevinklist on negatiivne see, et Sloveenia jäi välja vahegrupist, sest nende treener, Ljubomir Vranjes on mulle alati meeldinud. Aga samas tegi see ruumi väikeriik Montenegrole, kes nüüd edasi sai," lisas ka käsipallikommentaatori tööd tegev Liiva.

Euroopa meistrivõistlused jätkuvad kahes kuueses alagrupis, kuhu võetakse kaasa üks mäng ning mõlema grupi kaks paremat edenevad poolfinaalidesse ja 30. jaanuaril selgub kontinendi parim võistkond. Esimeses rühmas on siis Taani, Prantsumaa ja Island ühe võiduga ning nulli peal jätkavad Holland, Horvaatia ja Montenegro. Teises grupis jätkavad kahe punktiga Saksamaa, Hispaania ja Venemaa ja võiduta Norra, Rootsi ja Poola.

Turniiril on seni enim ülevõimsalt enim väravaid visanud hollandlane Kay Smits, kes on skoorinud kolmekümne kahel korral ning teinud seda 78-protsendilise efektiivsusega. Kiireima viske eest on seni vastutanud austerlane Nikola Bilyk, kelle tabamuse kiiruseks mõõdeti lausa 140 kilomeetrit tunnis. Neljapäeval kohtuvad Montenegro - Horvaatia, Venemaa - Hispaania, Prantsusmaa - Holland, Saksamaa - Hispaania, Taani - Island ja Poola - Norra.