„Hiiumaal on talialadest võimalik tegeleda murdmaasuusatamisega Paluküla terviserajal,“ rääkis “100 suusatundi” suusaõppe projekti Hiiumaa koordinaator Alari Remmelg. „Meil on olemas tähistatult 1,8km valgustatud rada ning 2,7km rada. Eelmisel hooajal, kui looduslikku lund oli rohkem, oli lisaks ka 5km pikkune suusaring.“ Palukülas on lisaks ka kelgumägi.

Remmelg lisas, et peale suusatamise on saanud looduslikul jääl uisutada Käina lahel ning jääpurjetada Orjaku sadamast.

Kunstlumeta läbi ei saa

Suusahooaeg Hiiumaal kestab täpselt nii kaua, palju lund jagub. „Eelmisel hooajal tekkisid suusatamisvõimalused 14. jaanuarist ja hooaeg kestis märtsi lõpuni,“ selgitas Remmelg. „Käesoleval hooajal on Hiiumaal suusatada saanud alates 9. detsembrist, seda peamiselt kunstlume toel, kuna looduslikku lund on saartele sadanud võrdlemisi vähe. Tänu Eesti Terviseradade ning Kultuuriministeeriumi toele oleme koostöös kohaliku omavalitsusega Hiiumaale loonud kunstlume tootmise võimekuse.“

Soetatud on kaks lumekahurit, rajatud 600m pikkune maa-alune veetrass koos kuue hüdrandiga ning veereservuaar, mille abil saab piisavate külmakraadidega katta 1,2km pikkuse rajalõigu. Lisaks sai toetuse abil soetatud korralik Paana rajatraktor, mille abil saab pakkuda suusasõpradele kvaliteetseid tingimusi. „Kunstlume tootmisvõimekus on Hiiumaal üliolulise tähtsusega, kuna erinevalt mandri-Eestist on kliima reeglina pehmem ning loodusliku lume peale alati loota ei saa,“ lausus Remmelg.

Regulaarselt toimuvad Hiiumaal talvised suusatreeningud kahel orienteerujate noorterühmal (vanuses 7-11 ja 11-19), lisaks käivad aeg-ajalt suusatamas Hiiumaa Spordikooli teiste erialade grupid. Vanuseliselt on suusasõpru alates 4-5-aastastest kuni 80-aastasteni välja.

Paluküla terviserada

Tasuta suusatunnid üle Eesti

Suusaõppe projekti “100 suusatundi” raames toimub Hiiumaal 15. jaanuaril kell 12–13 suusatamistund, mida juhendab Remmelg. Juhendaja tunneb suusarajal ära rohelise Eesti Terviserajad vesti järgi.

"100 suusatundi" on Suusaliidu kampaania, mille käigus annavad Eesti parimad suusatreenerid kõigis maakondades lastele, noortele ja täiskasvanutele tasuta suusatunde. Huvilised saavad nädala jooksul proovida ja oskusi lihvida nii murdmaasuusatamises, mäesuusatamises, lumelauas kui ka suusahüpetes. Suusatunnid on kõigile huvilistele tasuta ja ilma eelneva registreerimiseta. Küll aga peab murdmaasuusatundidest osavõtjal olema enda varustus, st suusad, kepid, saapad ja soovitavalt sportlik riietus. Kel varustust pole, saab seda rentida suusakeskusest, mis asuvad tavaliselt suusatundide kogunemiskohtade läheduses. Sama kehtib ka mäesuusatundide puhul ning osades kohtades lisandub veel mäepileti hind. Suusahüppetundides saab varustuse tasuta kohapeal.

Loe lisaks SIIT.