Ilta-Sanomate teatel määras kohus endisele Toyota WRC tiimi pealikule rahatrahvi 35 päevamäära ulatuses. Teatavasti on Soomes trahvid otseselt seotud inimese sissetulekuga. Mäkinenil tuleb tasuda trahv 46 865 euro ulatuses.

Iltalehti teatel pole ringkonnakohtu otsus veel lõplik ning Mäkinenil on võimalus see edasi kaevata. Kohtus Mäkineni kaitsjana tegutsenud advokaat Kai Kotiranta väljendas koheselt rahulolematust tehtud otsusega. Sellest tulenevalt jätkub kohtuasi tõenäoliselt ka Vaasa apellatsioonikohtus.

"Olen kohtuotsuse läbi lugenud ja väljendanud sellega rahulolematust. Ringkonnakohus on oma otsust pikalt õigustanud, kuid paraku on ringkonnakohus jõudnud täiesti vale õigusliku lahenduseni," kommenteeris Kotiranta telefonitsi Ilta-Sanomatele.

Kotiranta märkis oma lõppsõnas ringkonnakohtus, et Mäkinen esitas prokurörile Soome sissetulekute kohta õiged andmed, kuid ametnikud pidanuks enne trahvi määramist tulud üle kontrollima.

"See ei ole kuritegu. Ametiasutuse kohustus on kontrollida andmete õigsust. Trahvid määranud prokurör oleks pidanud asja kontrollima," ütles Kotiranta oma lõppsõnas.

Millest kõik algas?

Mäkinen jäi 2019. aastal vahele kihutamisega, kui 100 km/h alas mõõdeti tema kiiruseks 149 km/h. Mäkinenile määrati kihutamise ees trahv 28 päevamäära ulatuses.

Soomlane suutis trahvisummat aga märgiliselt vähendada, kui rääkis võimudele, et teenib kuus 10 000 eurot. Tema 2019. aasta tuludeklaratsiooni näitab aga, et Mäkineni tulu igas kuus oli üle 62 000 euro ning kokku teenis mees aastaga 744 000 eurot, vahendab Iltalehti.

Mäkinen selgitas, et ta andis teada ainult nendest sissetulekutest, mis olid pärit Soomest. Kuna firma Tommi Mäkinen Racing oli aga registreeritud nii Eestis kui ka Soomes, jättis Mäkinen seega Eestist saadud tulu oma kodumaal deklareerimata.