Aadu Kaasik sündis 9. oktoobril Narvas, kus veetis ka lapsepõlve. Kooliteed alustas ta aga juba Tallinna 16. Keskkoolis. Mitmekülgse sportlasena nimetati ta Tallinna Dünamo mängijana juba 1960. aastal Eesti NSV jäähokikoondise kandidaatide hulka.

Esimese koduse meistrikullagi võitis Kaasik just uiskudel, kui Tallinna Kalevi ridades 1962. aastal ENSV jäähokimeistriks tuli. Eelnevalt oli ta armeeteenistuse aastatel auhinnakappi teenida aga 1959. ja 1960. aasta meistritiitlid Läti NSV jäähokiliigast.

Paralleelselt võlus Kaasikut ka käsipall. Toona veel väravpalli nime all harrastati ala algselt 11-liikmeliste meeskondadega. 1960. aastal korraldati Tallinna lahtised meistrivõistlused tänapäeva reeglite järgi ehk tiimid rivistusid platsile seitsmekesi. Eesti liiga eelkäijaks olnud turniiril tuli Dünamo meeskonna koosseisus võitjaks ka Kaasik.

Peatselt siirdus Kaasik mängima kõrgliigasse tõusnud Tallinna Vineeri- ja Mööblivabriku võistkonda ning võitis aastatel 1963–1966 kolm ENSV meistrikulda, vaid 1964. aastal lepiti hõbedaga. Lisaks võitis ta 1963., 1965. ja 1966. aastal koos TVMV-ga ENSV karikavõistlused.

Kaasik oli osaline Eesti käsipalli ajaloost ka 1964. aasta märtsikuu viimasel päeval, sest siis mängiti Tallinnas esimene rahvusvaheline matš. Tallinna Kalevi meeskond alistas külla sõitnud Taani Töölisspordiliidu koondise 32 : 24, Enno Karrisoo treenitud kalevlaste ridadesse kuulus ka Kaasik.

Treeneritööga hakkas Kaasik loorbereid lõikama, kui Tallinna Lihakombinaat – kus ta aastakümneid töötas – 1980. aastal meeskonna moodustas. ENSV meistrivõistluste esinelikus oldi peaaegu püsikunded, medaleid võideti mitu, kuniks 1991. aastal suudeti lõpuks kuldmedalidki kaela saada.

Kaasiku treenitud lihakombinaadi meeskonnas võitsid ENSV viimase meistrikulla ka sellised korüfeed nagu Riho-Bruno Bramanis, Alar Noodla, Mati Piilpärk, Andrus Rogenbaum, Ülo Sarap ja Margus Varik. Veel mitu aastat jätkas Kaasik TLK järeltulija HC Viimsi juhendamist, kellega 1996. aastal ka Eesti meistrivõistlustel pronksile tuldi.

Aadu Kaasik lahkus meie seast 5. jaanuaril 84-aastasena. Käsipallilegendiga on võimalik hüvasti jätta 13. jaanuaril kell 14 Kaarli kirikus. Eesti käsipalliliit avaldab kaastunnet lahkunu lähedastele ja kogu käsipalliperele.

Jaga
Kommentaarid