Lukertšenko sõnul võib põhimõtteliselt iga suusataja hooldemehe ameti selgeks õppida.
„Kindlasti on hea hooldemehe alus ja eeldus see, et ta võiks ise hästi suusatada. Sellega saavad paljud väga hästi hakkame, et määre alla panna, aga nüüd tuleb kuidagi eristada ka seda, et milline määre siis täna hea on. Suusatamise oskus on kindlasti asja eelduseks ja tõenäoliselt oli see ka üks põhjuseid, miks mind Eesti koondise juurde kutsuti ühel hetkel.“

2006. aastal alustas Lukertšenko hooldemehena sisuliselt kohe tippsuusatajatega, kelle hulka eestlased toona kuulusid.
„Eks igas võistkonnas on tööjaotused natukene erinevad, kuidas struktuur on üles ehitatud. Aga ma mäletan, et kui ma tulin, siis mulle anti kohe sportlased kätte. Täpselt ei mäleta, kes esimesel aastal olid, aga äkki Aivar Rehemaa ja Peeter Kümmel. Seega nende suuskade eest vastutasin ja lisaks kõik muu, et suhteliselt kiire integreerumine. Eks ma oskasin suuski juba teha tolleks hetkeks, aga ikkagi on oluline, et sa oled sama käekirjaga nagu teised võistkonnakaaslased.“

Mihhail Lukertšenko.

"Üldjuhul suusavalikul arvamused väga lahku ei läinud, sest ma olin piisavalt hea suusamees tollel hetkel, et ma suutsin eristada head suuska halvast,“ ütles Sapporo, Libereci ja Oslo maailmameistrivõistlustel ning Vancouveri olümpiamängudel eestlaste suuskade eest hoolitsenud Lukertšenko.

2011. aastal liitus Lukertšenko koos veel nelja eestlasega Venemaa hooldemeeskonnaga.
"Inimesi seal hooldemeeskonnas oli tollel hetkel isegi natuke liiga palju. Täna on see jäänud 14-15 mehe peale, mis on selline suure võistkonna puhul optimaalne number. Tuleb tunnistada, see ei olnud väga sujuv nii-öelda maandumine, et meil oli oma arusaam suuskade ettevalmistamisest, venelastel oli oma arusaam. Seal ei olnud kohe sellist kuldset keskteed. Et koos töötama hakata, see võttis aega. Et asi efektiivne oleks, siis peaks hooldemeestel olema oma sportlased, et siis sa vastutad kellelegi kindla suusapargi eest, et ei ole mõtet roteerida. Mitte et täna lähen teen pidamist, homme libisemist ja nii edasi. Sa võiksid olla ikkagi selle oma ühe suuna väga hea spetsialist,“ selgitas Lukertšenko.

Lukertšenko kuulus Venemaa hooldemeeskonda Sotši olümpiani, mis kulmineerus viimasel päeval kolmikvõiduga. Pikemalt kuula intervjuud Mihhail Lukertšenkoga podcastist "Suusajutud", kus räägitakse ka tänapäeva suusavarustuse ja määrete arengust.