Kuldsed epeenaised

Eesti epeenaised olid Tokyo olümpial vägevas hoos. Meie vehklemiskoondis koosseisus Julia Beljajeva, Irina Embrich, Erika Kirpu ja Katrina Lehis krooniti naiskonnavõistluses olümpiavõitjaks. Sellega lõppes meie 13 aastat kestnud ootus, sest viimase olümpiakulla oli Eestile 2008. aastal toonud kettaheitja Gerd Kanter. Lisaks võitis Katrina Lehis Tokyos individuaalturniiril pronksi ning vehklejate medalid tõstsid väikse Eesti riikide medalitabelis tublile 60. kohale.

Kuhu kadus Veerpalu kohtukutse?

30. augustil peeti Austrias Innsbruckis Andrus Veerpalu ja Kasahstani suusataja Aleksei Poltoranini esimene kohtuistung, mis kestis kõigest 15 minutit ja lõppes otsust tegemata. Põhjuseks asjaolu, et kumbki mees istungile kohale ei ilmunud, sest polnud väidetavalt kohtukutset kätte saanud. Kuna Austria prokuratuur pole rohkem samme kohtuistungi jätkamiseks teinud, on spordipettuse süüdistuse saanud Veerpalu protsess teadmata ajaks edasi lükatud.

Halb analüütiline leid

Veebruari alguses teatas Eesti Antidoping, et maadluse kahekordse maailmameistri ja olümpiahõbeda Heiki Nabi dopinguproovist on leitud halb analüütiline leid. Aprillis Saksamaal avatud B-proovist avastati samuti keelatud ainet letrosooli ning juuni lõpus määrati maadlejale dopingureeglite rikkumise eest kaheaastane võistluskeeld. Juhtum on jõudnud rahvusvahelisse spordiarbitraaži, kus hakatakse otsust tegema uue aasta alguses.

Jalgpallikoondise ümbersünd

Eesti jalgpallikoondis suutis uue peatreeneri Thomas Häberli käe all lõpetada 19 mängu kestnud võiduta seeria – 4 viiki ja 15 kaotust -, kui alistas juuni alguses Balti turniiril Leedu 1 : 0. Hiljem võideti ka Lätit (2 : 1) ning meie koondis krooniti 83-aastase vaheaja järel Balti turniiri võitjaks. Kui veel juurde arvata, et Eesti koondis hakkas pika madalseisu järel ka valiksarjas taas väravaid lööma, võitis Valgevenet ja viigistas võõrsil Walesiga, ning FC Flora murdis Konverentsiliiga alagrupiturniirile ja näitas seal südikat mängu – alistati näiteks Belgradi Partizan -, siis oli aasta meie jalgpalli jaoks kindlasti pigem positiivne.

Korvpallikoondis tõusuteel

Ka meie korvpalli jaoks oli aasta igati positiivne. Eriti rõõmustab, et meie noor põlvkond tõstab jätkuvalt pead ja näitab koondises ühe kindlamat mängu. Veebruaris kindlustas Eesti koondis pääsu 2022. aasta EM-finaalturniirile ja alistas ühtlasi seni võitmatuna püsinud Itaalia. Sügisel mängis meie noor koondis MM-valiksarja avakohtumises võõrsil üle Saksamaa. Kalev/Cramo krooniti kevadel esimese meie klubina Eesti-Läti liiga võitjaks ning lisaks pääses meie meistermeeskond sügisel FIBA Meistrite Liigas alagrupiturniirile. Tõsi, seal mängiti alla oma võimete. Plusspoolele jääb ka Kalevi - mitte Kalle Klandorfi Kalevi! - selle aasta kaks võitu Euroopa absoluutse tippklubi Moskva CSKA üle.

F1 sai uue valitseja

Tänavune vormel-1 hooaeg sai ülimalt põneva lõpplahenduse. Viimasele etapile võrdse punktiseisuga läinud Lewis Hamiltoni ja Max Verstappeni vastasseisu võitja selgus alles lõpuringil, kui uute rehvidega sõitnud Verstappen suutis tiitlikaitsjast mööduda. Kaardid lõi täiesti sassi võistluse lõpus rajale tulnud turvaauto ja võistlusdirektori viimase hetke otsus lubada ringiga maha jäänud autod, mis olid Hamiltoni ja Verstappeni vahel, turvaautost mööda. Ka Verstappen tunnistas hiljem, et tal oli kõvasti õnne, sest enne Williamsi sõitja Nicholas Latifi avariid ja turvaauto saabumist oli Hamiltoni edumaa turvaline. Vaidlus selle üle, kes väärinuks MM-tiitlit enam, kestab tõenäoliselt väga pikalt, kuid ilmselt sooviks nii ägedat lõpplahendust, kus tiitliheitlus käib viimaste meetriteni, endale iga võistlussari.

Lagunev Hyundai

Tänavusel WRC-sarja hooajal võttis Toyota mõlemad maailmameistritiitlid. Meeskondlikult edestati tiitlikaitsjat Hyundaid lausa 58 punktiga, individuaalselt saavutati teist aastat järjest kaksikvõit, kui Sebastien Ogier`le järgnes taas Elfyn Evans. Hyundai töökindlus jättis sel aastal kõvasti soovida. Nii Ott Tänak kui Thierry Neuville pidid katkestama ka liidrikohalt ning neil jäi kokku neljal rallil üldse lõpetamata. Korduvalt kurtis tehniliste probleemide üle ka Hyundai tiimijuht Andreas Adamo. „Ma ei saa ümber lükata, et tegemist oli frustreeriva nädalavahetusega. Kahjuks on meil aeg-ajalt esinenud samade probleemide kordumist, mis teeb mulle suurt tuska,” sõnas Adamo näiteks pärast septembrikuist Kreeka rallit.

Skandaalne spordiklubi

Sügisel puhkes skandaal spordiklubi Sparta ümber, mis eiras valitsuse otsust ega kontrollinud klientide koroonatõendeid. Lõpuks katkes terviseameti kannatus ning nende korraldusega keelati Sparta Spordiseltsi majandustegevus. Kuna Spartal oli ruumide sihipärane kasutus keelatud, andsid nad ohjad üle uuele operaatorile, Kitseküla spordiklubile.

Eestlased tippliigas

Eesti jäähokisõbrad said kevadel suurepärase uudise, kui selgus, et meie hokimehed Robert Rooba ja Kristjan Kombe hakkavad mängima NHLi järel tugevuselt maailma teises hokiliigas KHL. Eelmisel hooajal Soome kõrgliigas paremuselt teise väravakütina lõpetanud Rooba sõlmis lepingu loode-Venemaal paikneva Tšerepovetsi Severstaliga, alles 21-aastane Kombe liitus Soome suurklubi Helsingi Jokeritega. Kui Rooba on Severstalis terve hooaja korralikult mängida saanud ja väravaid visanud, siis Kombe tegi 20. detsembril oma KHLi debüüdi (CSKA vastu) ja viskas kohe ka värava.